Κοινωνία

Δεκαπλασιάζονται οι πιθανότητες για καύσωνα

Οι συνέπειες της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών εντοπίζονται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change. Σύμφωνα με το περιοδικό δεκαπλάσιος είναι ο κίνδυνος για ιδιαίτερα θερμά καλοκαίρια στην Ευρώπη, την ώρα που μία δεκαετία νωρίτερα ήταν μόλις διπλάσιος.
 Το 2004 ειδικοί του βρετανικού Met Office Hadley Centre υπολόγισαν ότι οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είχαν διπλασιάσει τον κίνδυνο να καταγραφεί κύμα καύσωνα το καλοκαίρι στην κεντρική και μεσογειακή Ευρώπη, σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.
 Στατιστικά ένα τέτοιο γεγονός, δηλαδή θερμοκρασίες που ξεπερνούν κατά 1,6 βαθμό Κελσίου τον μέσο όρο που έχει παρατηρηθεί την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου από το 1961 ως το 1990, σημειώνεται κάθε 52 χρόνια, δηλαδή δύο φορές κάθε αιώνα.
 Στη νέα έκθεση, η ίδια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε καλύτερα πληροφοριακά μοντέλα και έλαβε υπόψη της τις κλιματικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία. Στις τρέχουσες συνθήκες κλιματικής αλλαγής, καταγράφονται κύματα καύσωνα δύο φορές κάθε δεκαετία και όχι κάθε πενήντα χρόνια, όπως παρατήρησαν.
Όπως και η προηγούμενη και αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Οι χώρες αυτές επλήγησαν περισσότερο το 2003, το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη τα τελευταία 500 χρόνια. Από τον καύσωνα αυτό έχασαν τη ζωή τους περίπου 70.000 άνθρωποι σε όλη την ήπειρο, με τη Γαλλία να έχει πληγεί περισσότερο.
Τη δεκαετία 2003-2012 οι θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη ξεπέρασαν κατά 0,81 του βαθμού Κελσίου αυτές που είχαν παρατηρηθεί την περίοδο 1990-1999, μια αύξηση που οφείλεται κυρίως στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμη και με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο «ως το 2040 ένα καλοκαίρι εξίσου ζεστό με αυτό του 2003 θα είναι πολύ συνηθισμένο».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *