Ζάκυνθος

Δειγματοληψίες: Αυξημένα τα προβλήματα αλλά εντός των επιτρεπομένων ορίων η ρύπανση στα θαλάσσια ύδατα

Ήρθαν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών της 20ης Ιουνίου

Νέο κύκλο δειγματοληψιών στα θαλάσσια νερά κολύμβησης έκανε χθες το Υγειονομικό και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, που εξετάζει τα δείγματα, πραγματοποιεί μικροβιολογικές μετρήσεις και αξιολογεί την ποιότητα του θαλασσινού νερού.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, η αποστολή των δειγμάτων γίνεται με το…σταγονόμετρο, καθώς υπάρχει μια προφορική ενημέρωση από το ΚΕΔΥ πως δεν μπορεί να δέχεται μεγάλο αριθμό δειγμάτων λόγω φόρτου εργασίας.

Σε περίπτωση που αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί, δυστυχώς αναδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Κράτους σε ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως είναι αυτά της προστασίας της δημόσιας υγείας, αφού υπηρεσίες όπως η συγκεκριμένη υπολειτουργούν.

Μόλις προχθές ωστόσο, στο Υγειονομικό έφτασαν τα αποτελέσματα από τις πρώτες δειγματοληψίες που έγιναν στις 20 Ιουνίου σε συνολικά 10 σημεία του νησιού, με προτεραιότητα να δίνεται σε περιοχές που υπήρξε κατά το πρόσφατο παρελθόν πρόβλημα και καταγγελίες για θαλάσσια ρύπανση.

Οι μετρήσεις από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας δείχνουν πως οι μετρήσεις σε συγκεντρώσεις των μικροβίων Intestinal Enterococci (Εντερόκοκκοι) και Escherichia Coli (Κολοβακτηρίδια) είναι μικρότερες των επιτρεπόμενων ορίων και δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα των νερών κολύμβησης.

Η κατάσταση στο νησί μας όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει εφησυχασμό και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε στεριά και θάλασσα, χρειάζεται να εξαντλήσουν τα όρια των δυνατοτήτων τους για να μπει ένα τέλος σε φαινόμενα όπως αυτά που κάθε καλοκαίρι μονοπωλούν την επικαιρότητα και κάνουν τον πληθυσμό του νησιού να ανησυχεί.

Τέλος, σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των μετρήσεων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από 33 δειγματοληπτικά σημεία και δείχνουν πως η ποιότητα των νερών είναι καλή, αξίζει τον κόπο μια σύγκριση με τα στοιχεία του 2018.

Συγκρίνοντας τις μετρήσεις στις ίδιες ακτές τον Ιούνιο του 2018, με το φετινό Ιούνιο., μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως σε ορισμένες περιπτώσεις τα νούμερα έχουν πολλαπλασιαστεί και από ανύπαρκτες συγκεντρώσεις πέρυσι, φέτος ο αριθμός των μετρήσεων είναι διψήφιος.

Σημειώνεται τέλος πως η δραστηριότητα της Ομάδας «Ζάκυνθος καθαρά νερά» παραμένει ενεργή, με συμπολίτες μας σε σχεδόν καθημερινή βάση να αναρτούν φωτογραφικό υλικό με ίχνη βρωμιάς στο νερό.

Μ.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *