Το πρόβλημα της διαχείρισης και επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων ήταν από αυτά που κυριάρχησαν κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, με τις υπάρχουσες υποδομές να αποδεικνύονται στην πράξη και με τον πλέον «δραματικό» για το περιβάλλον τρόπο ως ανεπαρκείς.
Αυτό που αναμένεται τώρα είναι να πάρουν σάρκα και οστά οι εξαγγελίες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα της «κρίσης» για έγκαιρο και σωστό σχεδιασμό, ώστε η σεζόν του 2019 να μην βρει το νησί μας ενώπιον των ίδιων προβλημάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι η απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ για ενεργοποίηση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την επέκταση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού ωστόσο ο δρόμος για την κατασκευή του έργου είναι πολύ μακρύς, αν λάβουμε υπόψη ότι ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο της …μελέτης, η οποία μάλιστα πρόσφατα χρειάστηκε να τροποποιηθεί ως προς τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους.
Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές του μήνα, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ σε συνεδρίασή του, κλήθηκε να εγκρίνει την τροποποίηση της μελέτης με τίτλο «Επέκταση και Αναβάθμιση ΕΕΛ», καθώς και της μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων Βιολογικού Καθαρισμού (τροποποίηση ΑΕΠΟ), προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων σε σχέση με τις υφιστάμενες από το 50% που αρχικά προβλεπόταν στο 150% . Αυτή η τροποποίηση είναι «επιβεβλημένη» ώστε οι νέες εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν να μπορούν να εξυπηρετήσουν όχι μόνο τα δίκτυα αποχέτευσης που σχεδιάζονται όπως η αποχέτευση του Τραγακίου και της Κυψέλης, αλλά και το υφιστάμενο αλλά παράνομο δίκτυο – «φάντασμα» της αποχέτευσης του Πλάνου, στο οποίο μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει οι παρεμβάσεις για την αντικατάσταση του αγωγού και μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος.
Με την τροποποίηση της ΑΕΠΟ και της μελέτης του έργου για τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, επί της ουσίας μπαίνουν για πρώτη φορά οι βάσεις για την επιβεβλημένη «νομιμοποίηση» του δικτύου του Πλάνου, που αν και λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια καλύπτοντας τις ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής, η διάθεση των λυμάτων από το συγκεκριμένο δίκτυο στο Βιολογικό δεν προβλεπόταν στους Περιβαλλοντικούς όρους και ήταν παράνομη. Θυμίζουμε πως ο παραπάνω … «παραλογισμός» ως προς την λειτουργία του Βιολογικού που δεχόταν τα λύματα του Πλάνου χωρίς να έχει σχεδιαστεί για να τα δέχεται, είχε εντοπιστεί και κατά τον έλεγχο που έγινε στις εγκαταστάσεις από το ΚΕΠΠΕ το περασμένο Καλοκαίρι εντοπίζοντας μια σειρά από σοβαρά προβλήματα και εκκρεμότητες.
Αν και η νομιμοποίηση του δικτύου του Πλάνου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου μετά από χρόνια αδράνειας, ας μην αγνοούμε πως η τροποποίηση θα χρειαστεί περίπου ένα τρίμηνο παράτασης σε σχέση με την αρχική ημερομηνία παράδοσης της μελέτης που ήταν η 12η Μαρτίου του 2019. Με βάση τα νέα δεδομένα, η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί μέχρι το Μάη.
Η εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΖ βάση της οποίας αποφασίστηκε η αύξηση της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων αναφέρει μεταξύ άλλων πως «εκτός από τις εγκεκριμένες συμφώνα με την 13748/12671/24-01-2013 ανανέωση της ΑΕΠΟ, περιοχές μεταφοράς των λυμάτων Ζακύνθου, Αργασίου, Λαγανά, Καλαμακίου, Αμπελοκήπων, Παντοκράτορα καθώς και τον οικισμό του Αγ. Σώστη του Δ.Δ. Λιθακιάς, θα πρέπει να προβλεφθεί και το αποχετευτικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας Πλάνου. Ένα δίκτυο στο οποίο υλοποιείται η «Ανακατασκευή τμήματος Δικτύου Αποχέτευσης Περιοχής Πλάνου» βάση της μελέτης που έχει συνταχθεί από τον μελετητή κ. Ζαρκάδη Γεώργιο, έχει θεωρηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΖ, εγκρίθηκε με την υπ΄αριθμ. 182/2018 απόφαση του Δ/Σ και με Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΖ και της «Ένωσης Ξενοδόχων Δήμου Αρκαδίων» αυτή την στιγμή κατασκευάζεται. Επίσης θα πρέπει να προβλεφθεί και η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου των Τοπικών Κοινοτήτων Τραγάκιου και Κυψέλης, που προέκυψε λόγω της μεγάλης αύξησης των τουριστικών καταλυμάτων στις ανωτέρω περιοχές και έχει συζητηθεί σε Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ. Ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμο η επέκταση να γίνει για 150% αύξηση έναντι του 50%, για να μπορέσει η μελέτη να έχει επάρκεια τουλάχιστον εικοσαετίας, λόγω της τεράστιας αύξησης των τουριστικών καταλυμάτων στην Ζάκυνθο. Για την επιπλέον έκταση που θα χρειασθεί, έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες για την απόκτηση αγοράς όμορων οικοπέδων στις ΕΕΛ, στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η τροποποίηση και της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Βιολογικού Καθαρισμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όπως η αποχέτευση των Τ.Κ. του Πλάνου, του Τραγακίου και της Κυψέλης, ώστε να προσδώσει στην Ζάκυνθο μια επέκταση των ΕΕΛ όπου θα δοθεί η λύση των Αστικών Λυμάτων σχεδόν στο σύνολο των Αστικών – Τουριστικών Περιοχών».
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ