Κοινωνία

Δήμαρχοι Ιονίου: Σφοδρή επίθεση σε αυτούς που πήγαν σε άλλα ψηφοδέλτια

Ομόφωνες ήταν όλες οι αποφάσεις που έλαβαν οι Δήμαρχοι των νησιών του Ιονίου οι οποίοι συναντήθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Δημαρχείο στη συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ, η οποία είχε σαφές προεκλογικό χρώμα αφού οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση πλησιάζουν με βήμα ταχύ.

Αν και υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της συζήτησης των θεμάτων μέχρι να φτάσει ο Πρόεδρος, δόθηκε η δυνατότητα στους αιρετούς να ανταλλάξουν απόψεις και να συνομιλήσουν για πολλά θέματα που τους αφορούν όπως το νομοθετικό πλαίσιο και η οριστικοποίηση συνδυασμών που παίρνουν μέρος στις εκλογές.

Από τους παρευρισκόμενους Δημάρχους και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι ο Δήμαρχος της Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος και ο Δήμαρχος της Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς.

Η συνεδρίαση άρχισε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 7.30 αλλά η ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων μας αποζημίωσε για το χρόνο.

Πρώτος πήρε το λόγο ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ζακύνθου που ευχαρίστησε για την τιμή που του έκαναν να έλθουν εδώ οι Δήμαρχοι και να συνεδριάσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ), ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε το πρόγραμμα των μεγάλων έργων που έχουν προγραμματιστεί και δημοπρατηθεί στη διάρκεια της θητείας του. Πρόκειται για το πρόγραμμα στρατηγικού σχεδιασμού που τα έργα έχουν κοστολογηθεί σε 80 εκατομμύρια ευρώ και ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τα πιο σημαντικά.

Σημειώνεται πως ο κ. Κολοκοτσάς ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι δεν πρόκειται να πολιτευτεί εκ νέου και έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των απορριμμάτων και της συμπεριφοράς των συμβούλων του.

Για τα έργα ο Δήμαρχος Ζακύνθου είπε ότι έγινε η ενδιάμεση διαχείριση που λειτουργεί στο Λίβα και δημοπρατείται τώρα η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ για την οδοποιΐα είπε ότι το σύνολο όσων έχουν δημοπρατηθεί είναι 5 εκ. €. Για το Δημοτικό Θέατρο είπε ότι θα γίνουν τα εγκαίνια σε ένα μήνα για την ενεργειακή αναβάθμιση είπε ότι είναι ένα μεγάλο έργο 12 εκ. ευρώ που θα δώσει ανάσα στο νησί για τα επόμενα 12 χρόνια όπου η ανάδοχος εταιρεία θα φέρει σε πέρας το δημοτικό ηλεκτροφωτισμό και πολλά άλλα. Για την ύδρευση είπε ότι υπάρχουν 13 εκ. € αλλά έδωσε έμφαση στην επέκταση του βιολογικού η οποία είναι απολύτως αναγκαία και πρέπει να βοηθήσουν όλα τα πολιτικά πρόσωπα για να προχωρήσει. Για το Ναυάγιο είπε ότι είναι έτοιμη μελέτη και για τα Δημοτικά Σφαγεία ανέφερε πως το αρμόδιο υπουργείο τους κορόιδεψε και είναι κλειστά εδώ και 2 χρόνια.

Ο Δήμαρχος σε αυτή την τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ, που έγινε στη Ζάκυνθο επί θητείας του, άσκησε δριμεία κριτική στους συμβούλους του συνδυασμού του που αποχώρησαν για άλλους συνδυασμούς χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση μεταξύ τους και είπε: «Αυτό που μου έκαναν είναι προσβολή και δεν το δέχομαι γιατί έχω αρχές. Λένε ότι είναι πολιτικοί άνδρες αλλά έπρεπε να είχαν παραιτηθεί από τις θέσεις που κατέχουν. Καλό είναι ο καθένας να φεύγει με το κεφάλι ψηλά».

Τα θέματα

Ζητούν διακοπή κάθε δραστηριότητας εξόρυξης υδρογονανθράκων


Ακολούθως πήρε το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος από την Κεφαλονιά Γεράσιμος Δημητράτος που έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και ζήτησε να συνυπογράψουν καταγγελία η οποία στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη έχει ήδη συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές των κατοίκων.

Μέσω του κειμένου αυτού οι Δήμαρχοι ζητούν να σταματήσει άμεσα η διαδικασία εξορύξεων στα 6 οικόπεδα που είναι γύρω από τα νησιά μας και εκτείνονται σε 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο κ. Δημητράτος αναφέρθηκε στη σεισμικότητα των περιοχών μας και στα μεγάλα βάθη που είναι κίνδυνοι για την όλη διαδικασία ενώ σημείωσε ΄/ότι δεν πρόκειται να γίνουμε Σαουδάραβες καθώς τη μερίδα του λέοντος των πετρελαίων θα πάρουν οι ξένες εταιρείες.

Οι Δήμαρχοι αναγνώρισαν ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, είπαν ότι η υπόθεση είναι τελειωμένη από πλευράς κυβερνώντων αλλά συνυπέγραψαν ομόφωνα το κείμενο. Δεν παρέλειψαν βεβαίως να αναφερθούν στους ειδικούς κινδύνους που ελλοχεύουν στο χώρο του τουρισμού.

Ομόφωνες οι αποφάσεις των Δημάρχων του Ιονίου


Ομόφωνα εγκρίθηκαν και τα υπόλοπα θέματα δηλαδή:

Η Συγκρότηση Περιφερειακής Ομάδας Εργασίας Δήμων (Π.Ο.Ε.Δ.) για τις Νησιωτικές Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου και Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού -Πιλοτική λειτουργία.»

Η Συνεργασία με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ για «Ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού Δήμων Ιονίων Νήσων-Καταγραφή δικτύων δημοτικού φωτισμού μικρών νησιών»

Η έγκριση τευχών δημοπράτησης του υποέργου «Δράσεις εκπαίδευσης εμπλεκόμενων φορέων» της πράξης «ΛΑΕΡΤΗΣ- Καινοτόμο Επιχειρησιακό Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Κίνδυνων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» με Κωδικό ΟΠΣ 5010951 του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020».

Η έκδοση σε συνεργασία με το Δήμο Κέρκυρας των Πρακτικών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Η πολιορκία της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς το 1716».

Η έγκριση πίστωσης για εκδήλωσης τη Μ. Εβδομάδα από το Δήμο Ζακύνθου.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *