Ζάκυνθος

Δάκρυα για την Κύπρο και τα παλληκάρια μας – Τιμήθηκαν ο πιλότος Α. Στραβοπόδης και ο καταδρομέας Δ. Τσαγκαρόπουλος

Οδυνηρές μνήμες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ήλθαν χθες στο προσκήνιο κατά την τιμητική εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να βραβευτούν δύο Ζακυνθινοί που πολέμησαν στην Κύπρο με την τουρκική εισβολή το 1974.

Ο Ανδρέας Στραβοπόδης (αριστερά) και ο γιος του Δημήτρη Τσαγκαρόπουλου (δεξιά)

Τιμήθηκαν ο πιλότος Ανδρέας Στραβοπόδης και ο καταδρομέας Δημήτρης Τσαγκαρόπουλος, σε μια βραδιά που η συγκίνηση ξεχείλιζε και τα δάκρυα κύλησαν από τα μάτια όλων όσων βρέθηκαν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Αν και η συνεδρίαση δεν έγινε καθώς δεν υπήρξε απαρτία, η βράβευση ήταν το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη με παρόντες τους τιμώμενους και ολοκληρώθηκε με ομιλία ενός εκ των δύο.

Ομιλητής ήταν ο πιλότος Ανδρέας Στραβοπόδης ενώ ο καταδρομέας Δημήτρης Τσαγκαρόπουλος απουσίαζε για λόγους υγείας και το βραβείο πήρε ο γιος του.

Μαχαίρι στην καρδιά ήταν τα άδεια έδρανα σε μια τόσο σημαντική βραδιά, για την οποία πρέπει να επαινέσουμε το Δήμαρχο που είχε την πρωτοβουλία.

Στην αρχή πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας ο οποίος στηλίτευσε τις απουσίες των Δημοτικών Συμβούλων και είπε πως οι απόντες δεν σέβονται την ετυμηγορία του ζακυνθινού λαού και τις ψήφους που έχουν πάρει. «Είναι υποχρέωση η συμμετοχή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και όποιος δεν μπορεί να παρευρίσκεται έχει τη δυνατότητα να παραιτείται» είπε ο Πρόεδρος και αμέσως μετά έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο.

Ο κ. Κολοκοτσάς στη σύντομη τοποθέτησή του είπε ότι απουσίαζε όλο το προηγούμενο διάστημα για λόγους υγείας και με δεδομένο πως στην αίθουσα ήταν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχο και πολλοί σύμβουλοί του, ανέφερε πως θα ενημερώσει τον κ. Νικήτα Αρετάκη στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο (σ.σ. η συνάντηση πραγματοποιήθηκε).

Ο Δήμαρχος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Αρετάκη είπε ότι η διοίκηση έχει συνέχεια και εξέφρασε τη λύπη του για τις απουσίες των Δημοτικών Συμβούλων.

Η βράβευση

Ο πιλότος Ανδρέας Στραβοπόδης

Στο βήμα ανέβηκε ο πιλότος Ανδρέας Στραβοπόδης ο οποίος έκδηλα συγκινημένος είπε τα πρώτα λόγια για τον συμπολεμιστή του Δημήτρη Τσαγκαρόπουλο σημειώνοντας πως άφησε ένα κομμάτι του εαυτού του στην Κύπρο, ενώ έκανε μνεία για τον Ζακυνθινό συνταγματάρχη Ανδρέα Μουζάκη που έπεσε ηρωικά έξω από την Αμμόχωστο το μεσημέρι της 20ής Ιουλίου 1974. Παρότρυνε μάλιστα όλους να επισκεφθούν το μνημείο του που είναι στο λόφο της Μακεδονίτισσας.

Ο συνταγματάρχης Ανδρέας Μουζάκης που έπεσε ηρωικά έξω από την Αμμόχωστο
Ο καταδρομέας Δημήτρης Τσαγκαρόπουλος, για λόγους υγείας δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί στην βράβευση!
(η φωτογραφία είναι αρχείου)


«Εγώ δεν αισθάνομαι ήρωας. Ποτέ κανένας και για κανένα λόγο δεν ζήτησε τίποτα. Και κανείς δεν μας θυμήθηκε, εκτός από την αεροπορία που μας απένειμε ένα παράσημο ανδρείας και τιμής. Αφιερώνω την τιμητική διάκριση που θα μας δώσει ο Δήμαρχος στις τρεις δασκάλες μου» είπε ο κ. Ανδρέας Στραβοπόδης ο οποίος στη συνέχεια έκανε τρομερές περιγραφές των γεγονότων εκείνης της νύχτας που έφυγαν τα αεροπλάνα από την Ελλάδα για να πάνε στην Κύπρο και να βοηθήσουν.

«Ήμουν στην πιο ιστορική μοίρα της αεροπορίας!

Τι έγινε όμως;

Τα σφάλματα ήταν διαχρονικά από πολλούς και φτάσαμε στο 1974 που εγκληματικά λάθη μας έφεραν εκεί που όλοι γνωρίζουμε. Τα σχέδια δεν προέβλεπαν παρά μόνο οικονομική ενίσχυση της Κύπρου γιατί στο σημείο που βρίσκεται είναι δύσκολο να βοηθηθεί. Εμείς την ώρα της μάχης δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τους αδελφούς μας να σκοτώνονται….» είπε μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Στραβοπόδης που έδωσε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όσων συνέβησαν εκείνη τη νύχτα που 400 καταδρομείς από την Ελλάδα μπήκαν σε ακατάλληλα αεροσκάφη και πήγαν στην Κύπρο να πολεμήσουν…

Δραματικός ήταν και ο επίλογος του κ. Στραβοπόδη που στην ουσία ήταν η μομφή της Ελλάδας και της ιστορίας στους πολιτικούς.

«Εκείνη την εποχή ο στρατός και η αεροπορία ήταν έτοιμοι. Όμως οι διοικούντες δεν είχαν την τόλμη να πάρουν αποφάσεις…» είπε δακρυσμένος ο Έλληνας πιλότος.

Ακολούθησε η βράβευση από το Δήμαρχο Παύλο Κολοκοτσά που απένειμε τιμητική πλακέτα πρώτα στον κ. Στραβοπόδη και μετά στον κ. Τσαγκαρόπουλο την οποία παρέλαβε ο γιος του.

Την τιμητική πλακέτα του καταδρομέα Δημήτρη Τσαγκαρόπουλου παρέλαβε ο γιος του
Η στιγμή της βράβευσης του Ανδρέα Στραβοπόδη

Δείτε φωτογραφίες

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *