Ζάκυνθος

Γ. Διδασκάλου: Προετοιμαζόμαστε μήπως γίνει αποδεκτή η προσφυγή για τον Λίβα!

 

Το ζήτημα του κόστους που θα έχει η μεταφορά των απορριμμάτων που παράγονται στο νησί μας, εκτός Ζακύνθου, σχολίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Γιώργος Διδασκάλου, με αφορμή την σχετική ΚΥΑ που προωθείται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ενώ ο ίδιος έκανε γνωστό πως αρχές Φθινοπώρου αναμένεται η έκδοση απόφασης του Συμβουλίου Της Επικρατείας για το θέμα της χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ στο Λίβα.

Αυτό που επεσήμανε ο κ. Διδασκάλου είναι πως το κόστος για την μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Ζακύνθου θα πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με το οικονομικό μέγεθος των προστίμων που θα πληρώσει ο Δήμος Ζακυνθίων αν δεν πάρει δραστικά μέτρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Το διάστημα που θα περάσει με την μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Ζακύνθου θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις που θα κάνει ο Δήμος και ο Φορέας Διαχείρισης, για την ωρίμανση των απαραίτητων μελετών και την εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων, που σε ότι αφορά τη δική μας πλευρά θα τις ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Αυτό που θεωρώ σημαντικό, είναι πως ο νέος Δήμαρχος έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και πιστεύω πως προσπαθεί υπεύθυνα να προσεγγίσει την λύση» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.

Αναφερόμενος στον άμεσο σχεδιασμό που αφορά την χρήση του δεματοποιητή για την αρχική επεξεργασία και μείωση του όγκου των απορριμμάτων, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε πως εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για το χώρο που θα φιλοξενήσει αυτή τη δραστηριότητα και πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το Δήμο και το Φορέα Διαχείρισης.

«Εμείς θα είμαστε αρωγοί και δίπλα τους για να τους βοηθήσουμε τεχνικά και πολιτικά, αρκεί να τηρούνται οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Υπάρχει η δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων προσωρινά, με «ελαφριές» μεθόδους, μέχρι να προχωρήσουμε στην οριστική λύση. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί σε συσκέψεις με το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ και περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις για το Δήμο» σχολίασε ενώ για την μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Ζακύνθου, ανέφερε πως όντως η διαδικασία αυτή είναι πιο επιζήμια, σε σχέση με την επεξεργασία στο νησί.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως η αδιαφορία και η πλημμελής αντιμετώπιση του προβλήματος είναι επίσης επιζήμια για το Δήμο και τους κατοίκους του νησιού. Τα πρόστιμα θα βαρύνουν το Δήμο και το ΦοδΣΑ και θα παρακρατούνται από τους ΚΑΠ!» σημείωσε.

Τέλός, για την εκκρεμότητα που υπάρχει μετά την προσφυγή στο ΣτΕ ανέφερε πως με πρωτοβουλία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έγινε αίτημα προτίμησης στο Συμβούλιο, το οποίο έγινε αποδεκτό και έτσι η απόφαση αναμένεται στις αρχές του Φθινοπώρου.

«Ετοιμαζόμαστε και για το ενδεχόμενο η προσφυγή να γίνει αποδεκτή» κατέληξε.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *