Παραπάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας το καλοκαίρι του 2017 και εκτός από χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, άφησαν πίσω τους καταστροφές σε πολλά ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες στις πληγείσες περιοχές και κυρίως στις ορεινές κοινότητες των Μαριών και της Αναφωνήτριας.
Το θέμα των αποζημιώσεων που ακόμη δεν έχουν καταβληθεί στους πληγέντες έχει επανειλημμένως αναδειχθεί μέσα από τις σελίδες του –Ε- και 14 μήνες μετά τις φωτιές, σημειώνεται έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση κάποια εξέλιξη: Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εκπροσώπους των δύο τοπικών κοινοτήτων Γεωπόνος επισκέφτηκε το χωριό Αναφωνήτρια και έκανε μια πρώτη καταγραφή των καμένων ελαιοδέντρων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθεί και πάλι στο νησί μας προκειμένου να επισκεφτεί για αυτοψία και το χωριό των Μαριών.
Παρά την παραπάνω εξέλιξη αυτή πάντως, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών διατηρούν εντονότατες επιφυλάξεις για το πότε θα καταβληθούν τελικά οι αποζημιώσεις, οι οποίες είναι βέβαιο πως δεν θα είναι ανάλογες του ύψους της ζημιάς. Σημειώνεται δε πως η φετινή είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν να έχουν το λάδι τους.
Θυμίζουμε πως ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που λειτουργεί ανταποδοτικά με υπέρογκα ασφάλιστρα των αγροτοκτηνοτρόφων, δεν καλύπτει τις απώλειες φυτικού, παγίου κεφαλαίου και παραγωγής από πυρκαγιές, αλλά αυτές υπάγονται στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).
Στις διαδικασίες είχε αναφερθεί ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου που είχε επισκεφτεί το νησί μας μαζί με το Βουλευτή Ζακύνθου και τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή αλλά και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο. Τότε ο κ. Αποστόλου είχε αναφερθεί στις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθήσουν για τις αποζημιώσεις των πληγέντων και περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την έγκριση των κονδυλίων από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή.
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο, έστω και αν έγιναν κάποια πρώτα βήματα για τους ελέγχους.
Να σημειωθεί τέλος πως ένα χρόνο πριν το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακυνθίων είχε προχωρήσει σε ένα ομόφωνο ψήφισμα για την πλήρη και χωρίς περιορισμό αποζημίωση των πληγέντων, «υιοθετώντας» την εισήγηση που είχε καταθέσει για το θέμα το Εργατικό Κέντρο.
Το ψήφισμα ζητούσε άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων σε αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή χωρίς προϋποθέσεις και για το σύνολο των κατοίκων που υπέστησαν καταστροφές αλλά και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις αποζημιώσεις (στην ουσία ποτέ και πουθενά δεν αποζημιώθηκαν οι πληγέντες ούτε ακόμα και στις μεγάλες πυρκαγιές της Πελοποννήσου
Μεταξύ άλλων αναφερόταν στην εισήγηση: Ο εν λόγω κανονισμός, που επικαιροποιήθηκε με πρόσφατη ΚΥΑ (619/146296 ΦΕΚ Β’ 4562/30-12-2016), θέτει τεράστια εμπόδια: Διάφορους περιορισμούς (18 γενικούς, 10 ειδικούς για το φυτικό κεφάλαιο, 15 για το πάγιο, 6 για τα αποθηκευμένα προϊόντα και 7 για το ζωικό κεφάλαιο), κατώτατα όρια ζημιών και κριτήρια καθορισμού των δικαιούχων, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στον αποκλεισμό σημαντικό ποσοστό των πληγέντων παραγωγών και περιοχών. Επίσης, για να ενταχθεί μια πυρόπληκτη περιοχή στις «επιλέξιμες» προς αποζημίωση, απαιτείται η κατάρτιση συγκεκριμένου προγράμματος, στο πλαίσιο του κανονισμού, που υποβάλλεται προς έγκριση στις υπηρεσίες της ΕΕ. Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί και το γεγονός ότι με βάση τη νομοθεσία οι καρατομημένες ενισχύσεις μπορούν να καταβάλλονται στους δικαιούχους μέχρι και 4 χρόνια μετά τη ζημιά – καταστροφή του κεφαλαίου (φυτικού, ζωικού ή παγίου) και της παραγωγής τους, υποχρεώνοντάς τους να προκαταβάλλουν σημαντικά ποσά από το υστέρημά τους για την αποκατάσταση των ζημιών. Για παράδειγμα, οι ζημιές από πυρκαγιές του 2013 πληρώνονται φέτος, ενώ οι ζημιές του 2014 θα πληρωθούν το 2018.βάσει κανονισμού, που υποβάλλεται προς έγκριση στις υπηρεσίες της ΕΕ.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ