Κοινωνία

Για τη νέα περίοδο ωοτοκίας της χελώνας προετοιμάζεται το Θαλάσσιο Πάρκο!

Η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό αλλά και η διαχείριση των παραλιών ωοτοκίας παραμένουν ζητήματα αιχμής για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, την στιγμή που η νέα περίοδος ωοτοκίας της χελώνας βρίσκεται προ των πυλών, ενώ παραμένουν εκκρεμότητες με βασική αυτή της χρηματοδότησης του Φορέα.

Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του ΕΘΠΖ Δρόσσος Κουτσούμπας, μίλησε πρόσφατα στο ραδιόφωνο του –Ε- και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την λειτουργία του Φορέα μέσα στο Μάρτη, τις αλλαγές που επίκεινται στην σύνθεση του διοικητικού Συμβουλίου αλλά και στα ζητήματα που προαναφέρθηκαν σχετικά με τον ΧΥΤΑ, τη διαχείριση των παραλιών αλλά και την χρηματοδότηση του φορέα, που δεν έχει ομαλοποιηθεί με αποτέλεσμα το προσωπικό να είναι και πάλι απλήρωτο.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο έργο με τίτλο «Δράσεις προστασίας ΕΘΠΖ και περιοχών NATURA» που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΙΝ με 193.000 Ευρώ και αναμένεται να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, το πρόγραμμα προβλέπει την χρηματοδότηση εξοπλισμού όπως είναι νέο πλωτό σκάφος για την περιπολία των θαλασσών, την δημιουργία νέων ενημερωτικών περιπτέρων ή την επισκευή των υφιστάμενων, ενημερωτικές δράσεις κτλ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην πρόταση χρηματοδότησης που κατέθεσε ο Φορέας, περιλαμβάνονταν και η πρόσληψη εποχικού προσωπικού, ωστόσο αυτό το σκέλος της πρότασης απορρίφθηκε.

«Η καθυστέρηση στη διάθεση πόρων υπάρχει σε όλους τους φορείς διαχείρισης και ελπίζουμε να έχει αποκατασταθεί μέσα στο Μάρτη» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας πως το γεγονός ότι το προσωπικό παραμένει απλήρωτο δεν μπορεί παρά να επηρεάζει την λειτουργία του Φορέα.

«Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια που είμαι Πρόεδρος δεν υπήρξε καμία περίοδο ομαλής χρηματοδότησης» δήλωσε ακόμη, τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη για έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες του φορέα και στο μέλλον, αλλά και για να καλυφθούν κενά που δημιουργήθηκαν από παραιτήσεις κάποιων υπαλλήλων.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως είναι αναγκαίο να λυθούν οριστικά λύσεις με την ομαλή ροή χρηματοδότησης και με την εξασφάλιση ενός εξειδικευμένου προσωπικού με εμπειρία και σε χρηματοδοτικά προγράμματα προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του φορέα σε βάθος χρόνου.

Για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, θέμα για το οποίο παρενέβη πρόσφατα για ακόμη μια φορά ο Φορέας με αφορμή την ύπαρξη στραγγιδίων στο Βροντόνερο, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως θα πρέπει να γίνει με έργα και όχι με λόγια.

«Απαιτούνται έργα, κονδύλια και σωστές μελέτες. Υπάρχουν πρακτικές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και αν ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία η αποκατάσταση δε θα θυμίζει τίποτα ένα χώρο για τη διαχείριση των απορριμμάτων» ανέφερε, ενώ για τη διαχείριση των παραλιών ωοτοκίας, σημείωσε πως χρειάζεται μια μεγαλύτερη ενίσχυση και προσπάθεια.

«Καταγράφονται φαινόμενα παραβατικότητας, αλλά δεν είναι τόσο έντονα όσο στο παρελθόν. Υπάρχει μια περίοδος αλλά και κάποιες περιοχές όξυνσης του φαινομένου και σε αυτό πιστεύω πως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι το Πάρκο δεν έχει τη διαχείριση των παραλιών ωοτοκίας τα τελευταία χρόνια» παρατήρησε, υποστηρίζοντας πως το Πάρκο θα πρέπει να έχει τη διαχείριση των παραλιών που πρέπει να ελέγχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *