Η μία μετά την άλλη έχουν ξεφυτρώσει οι εγκαταστάσεις με τα φωτοβολταϊκά μέσα σε δασικές εκτάσεις της ορεινής Ζακύνθου και εκείνο που πρέπει να γίνει γνωστό είναι αν διαθέτουν όλα τα νόμιμα πιστοποιητικά για την τοποθέτηση και λειτουργία τους.
Μια ματιά στο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει σήμερα ο –Ε- δείχνει ότι όλες σχεδόν οι ορεινές περιοχές από τον Αγαλά μέχρι τη Σχίζα και τον Κοιλιωμένο έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις και γύρω από αυτές υπάρχει δάσος και δασικές εκτάσεις.
Το αρνητικό είναι ότι δεν έχει οριοθετηθεί συγκεκριμένη περιοχή για να μπουν τα φωτοβολταϊκά με αποτέλεσμα πολλά σημεία σε όλο τον ορεινό όγκο να έχουν αλλάξει όψη αφού εκτός από τις καμμένες εκτάσεις υπάρχουν πλέον και αυτά τα πάνελ που δημιουργούν αντιαισθητική εικόνα λόγω της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος.
Είναι γνωστό ότι μετά τις τελευταίες πυρκαγιές στα δάση του νησιού που αφάνισαν σημαντικές εκτάσεις με πράσινο, κατατέθηκαν πολλοί φάκελοι στις αρμόδιες τοπικές αρχές για να δοθούν άδειες τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Επίσης είναι γνωστές οι θέσεις που διατυπώθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο από τοπικές αρχές για τη διασύνδεση που ενδεχομένως υπάρχει μεταξύ πυρκαγιών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Εκείνο που ακόμα δεν είναι γνωστό είναι αν όλα έχουν γίνει νόμιμα κι αν τα φωτοβολταϊκά έχουν μπει σε χώρους που επιτρέπεται να μπουν ή αν είναι σε εκτάσεις αναδασωτέες. Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπονται τα φωτοβολταϊκά μέσα σε χώρο που έχει κυρηχθεί αναδασωτέος. Ο μεγάλος αριθμός αυτών των εγκαταστάσεων επιβάλλει επιτόπιο έλεγχο από τις υπηρεσίες για να διαπιστωθεί η νομιμότητα όλων αυτών των ενεργειών.