Τι προβλέπεται να γίνει στην περιοχή
Εικόνες απαξίωσης αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Πόλης και συγκεκριμένα στην Παιδική Χαρά «Ανδρέας Λαδικός» που βρίσκεται πίσω από το εμβληματικό κτήριο του Πνευματικού Κέντρου. Σήμερα στο χώρο παραμένουν σπασμένα παιχνίδια ή μάλλον ό,τι έχει απομείνει από αυτά ενώ στον τοίχο του Πνευματικού Κέντρου που βρίσκεται μέσα στα όρια της Παιδικής Χαράς υπάρχουν συνθήματα και γκραφίτι, που επιτείνουν στην εικόνα της υποβάθμισης που επικρατεί!
Σημειώνεται πάντως πως την ώρα της επίσκεψης μας στην περιοχή, στο σημείο βρισκόταν ένας εργάτης πεζής καθαριότητας, ενώ είχαν γίνει κάποιες εργασίες καθαρισμού των χόρτων που όμως παρέμεναν στο σημείο σε σωρούς.

Οι …ελπίδες για την περιοχή πλέον έχουν «εναποτεθεί» στις εργασίες για την «Ανάπλαση Παιδικής Χαράς Πλατείας Ανδρέα Λαδικού» που δημοπράτησε πρόσφατα το Λιμενικό Ταμείο. Ο προσωρινός μειοδότης ορίστηκε τον περασμένο Μάη και πρόσφατα η Λιμενική Επιτροπή επικύρωσε το αποτέλεσμα: Το έργο αναλαμβάνει μια εταιρεία με έδρα την Ηλεία και αυτό που χρειάζεται να εγκριθεί η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να υπογραφούν οι συμβάσεις. Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 73.000 Ευρώ.
Στην τεχνική μελέτη του έργου περιγράφονται αναλυτικά οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αλλά και τα παιχνίδια που θα τοποθετηθούν και θα είναι μεταξύ άλλων τραμπάλες, κούνιες, τσουλήθρες αλλά και όργανα αναρρίχησης.

Η υπάρχουσα περίφραξη κρίθηκε επαρκής για την παροχή ασφάλειας αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς καθώς και παγίδευση των μερών του σώματος. Η μορφή της δεν δημιουργεί οπτική απομόνωση του πάρκου σε κανένα σημείο. Ωστόσο η μελέτη κρίνει α απαραίτητη μία επιμελής συντήρηση και επαναβαφή καθώς και η τοποθέτηση μηχανισμού επαναφοράς στην πόρτα . Ο μηχανισμός επαναφοράς είναι απαραίτητος ώστε να αποτρέπεται η μη ελεγχόμενη έξοδος παιδιών καθώς και η είσοδος αδέσποτων ζώων.
Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η αποξήλωση των κάδων απορριμμάτων και η αντικατάσταση τους με επαρκή αριθμό νέων για την κάλυψη των αναγκών του χώρου. Ο φωτισμός καλύπτεται από τους ιστούς φωτισμού των περιβαλλόντων δρόμων και θεωρείται επαρκής για την κάλυψη των αναγκών παιχνιδιού. Στον χώρο υπάρχουν χτιστά, καμπύλα καθίσματα επαρκούς αριθμού για να καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών και των συνοδών. Απαιτείται η τοποθέτηση πινακίδας εισόδου, με όλες τις πληροφορίες – κανόνες λειτουργίας του χώρου σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία.

Οι δραστηριότητες των οργάνων επιλέχθηκαν με σκοπό τη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών όπως και την κοινωνικοποίηση τους.

Για την προστασία των χρηστών από τις κρούσεις κατά τις πτώσεις επιλέχθηκε η χρήση ελαστικών πλακιδίων απορρόφησης κρούσεων και χυτού δαπέδου. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος με βάσεις από σκυρόδεμα από παλιότερη ανάπλαση του συγκεκριμένου πάρκου.
Θυμίζουμε πως ο σχεδιασμός για την Παιδική Χαρά από το Λιμενικό Ταμείο έγινε αφού διευκρινίστηκε πως σύμφωνα με την νέα Νομοθεσία έχουν αρθεί οι περιορισμοί που αφορούσαν την γειτνίαση με τις κεραίες τηλεφωνίας. Μια ομάδα γονέων ανέδειξε το θέμα πιέζοντας το Δήμο, το Λιμενικό Ταμείο αλλά και την εταιρεία τηλεφωνίας προκειμένου να αποδείξει πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την λειτουργία της Παιδικής Χαράς.

Ρεπορτάζ: Μαριλένα Παπαδάτου