Κόσμος

Βιβλική καταστροφή από τυφώνα στις ΗΠΑ

Ενας ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος που είχε πλάτος 800 μέτρα και άφησε στο πέρασμά του μόνο ερείπια έπληξε την Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Ο τυφώνας καταγράφεται στην κλίμακα Fujita και κατατάσσεται ως ισχύος EF-4, είναι δηλαδή  ο δεύτερος δηλαδή ισχυρότερος τύπος ανεμοστρόβιλου.

Στο πέρασμά του, ο ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε ολόκληρη κατοικημένη έκταση στο Μουρ, αφήνοντας μόνο ερείπια εκεί που προηγουμένως βρίσκονταν οικοδομικά τετράγωνα. Σπίτια μετατράπηκαν σε σωρούς ανακατεμένους με ξύλα και σπασμένα δέντρα, τοπίο που συμπληρώνεται από αυτοκίνητα και ακόμη και φορτηγά που σύρθηκαν και ανατράπηκαν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Οκλαχόμα σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» και διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας για τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βοήθεια αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χρηματική ενίσχυση για προσωρινή στέγαση και επισκευές στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή βοήθεια για τα ανασφάλιστα ακίνητα.

Ο Ομπάμα ακόμη εξέφρασε την ανησυχία του για τους πληγέντες και προσέφερε όλους τους διαθέσιμους ομοσπονδιακούς πόρους. Προέτρεψε δε την Φόλιν να είναι σε στενή επαφή μαζί του την ώρα που οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται.

Να σημειώσουμε πως ο ισχυρός ανεμοστρόβιλος κατατάσσεται στο επίπεδο EF4, ενώ οι άνεμοι που αναπτύχθηκαν έφτασαν τα 200 μίλια την ώρα. Σε βίντεο που μεταδόθηκαν φαίνονται σπίτια και επιχειρήσεις να αποκολλώνται από τα θεμέλιά τους και αυτοκίνητα να πετάγονται στον αέρα σαν παιχνίδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *