Ελλάδα

Βενιζέλος: Μπορούμε να επαναφέρουμε θέματα που απέρριψε η τρόικα

Την εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν πλεόν ανοχτά τα αυτιά τους στα προβλήματα της Ελλάδας μετέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε μάλιστα και για ζητήματα που μπορούν να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Στη σύνοδο κορυφής παραβρίσκεται, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε, ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να πάψουν οι προσβλητικές για τη χώρα δηλώσεις.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα και τάχθηκε, όπως και ο κ. Βενιζέλος, υπέρ της θέσπισης των ευρωομολογων.

Σχετικά με τις επαφές που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε:

Μετά τη συζήτηση που είχαμε στο Παρίσι χθες με τον Φρανσουά Ολάντ, συνεχίζω σήμερα εδώ, στις Βρυξέλλες, την ενημέρωση των ηγετών των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων για την κατάσταση στην Ελλάδα και για τη λύση που μπορεί να βρεθεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει το πρόβλημά της, να σπάσει το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας και να ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να βγει δυνατή, αυτοδύναμη ξανά, θεσμικά ισότιμη στην Ευρώπη, προς όφελος των Ελλήνων και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Οι συζητήσεις που έχω με τους ηγέτες πολλών κομμάτων είναι φιλικές, είναι πρακτικές. Το αυτί τους είναι ανοικτό σε αυτά που λέμε. Αυτή είναι η εντύπωση που είχα από τις συναντήσεις μου με τον Ιταλό, τον Ισπανό και τον Γερμανό ομόλογό μου.Θα δω τον Πορτογάλο ομόλογό μου σε λίγο.

Θα κλείσω τις συναντήσεις μου αυτές με τον νέο Γάλλο πρωθυπουργό, ο οποίος θα ενημερωθεί και για τα όσα είπαμε με τον Φρανσουά Ολάντ. Και στην συνάντηση με τους 27 ηγέτες θα παρουσιάσω την ολοκληρωμένη πρόταση με τα έξι σημεία, την πρόταση για την παράταση του χρόνου προσαρμογής. με έναν συμφωνημένο και χρηματοδοτημένο τρόπο, με ασφάλεια, με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και με τους Έλληνες ανακουφισμένους από αυτή την πίεση.

Τα σημεία που η τρόικα μας απέρριψε, στη σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση που είχαμε, τώρα μπορούμε να τα επαναφέρουμε. Γιατί ξέρουμε ποια είναι τα σημεία αυτά και πώς μπορούν τώρα να πειστούν οι Ευρωπαίοι. Αυτά τα είχαμε πει και προεκλογικά, μέσα σε ένα πολύ βαρύ κλίμα.

Τώρα, εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, πιστεύω ότι όλοι θα είναι πιο ανοικτοί, πιο καλόπιστοι, πιο ορθολογικοί, έτοιμοι να ακούσουν, έτοιμοι να συναποφασίσουν μαζί μας ένα ασφαλές μέλλον, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *