Ζάκυνθος

Βενετσιάνικος Γάμος 10 χρόνια μετά την πρώτη παράσταση

[nivo_slider width=”685″ height=”350″ link=”file” speed=”600″ delay=”3000″ p=”11836″ effect=”boxRandom”]

Με μεγάλη συμμετοχή και εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία το δρώμενο του Βενετσιάνικου Γάμου συμμετείχε στις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις και εκτυλίχθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ο Βενετσιάνικος Γάμος φέτος έκλεισε δέκα χρόνια και η πρώτη παράσταση ήταν το Φεβρουάριο του 2004. Την φετινή χρονιά πήρε πανιόνιο χαρακτήρα καθώς συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την Κέρκυρα, τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά.  Μαζί με την συμμετοχή των Ζακυνθινών που με στολές εποχής πήραν μέρος στην πομπή, είχαμε μια πολύ όμορφη και ιδιότυπη παρουσία που τράβηξε τα βλέμματα του κοινού τις ώρες που το δρώμενο πραγματοποιήθηκε με σημείο εκκίνησης την πλατεία του Αγίου Παύλου και τέλος την πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Το δρώμενο στηρίζεται σε ιστορικά γεγονότα, δηλαδή στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου όπου συμμετείχαν Ζακυνθινοί με πλοία τους. Η ιστορία παντρεύεται με ένα κοινωνικό γεγονός όπως είναι ο γάμος και εν προκειμένω ένας γάμος ζακυνθινών.

Φέτος συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φραγκάτων Κεφαλονιάς «Ο Μέρμηγκας», ο Όμιλος Λαϊκών Χορών «Ο Πήγασος» Λευκάδας και το χορευτικό τμήμα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκίμης «Κουαντρίλιες» από την Κέρκυρα.

Η πομπή του Βενετσιάνικου Γάμου κατέληξε στην πλατεία Αγίου Μάρκου και εκεί είχαμε τη στέψη και ακολούθως το γλέντι.

Παραδοσιακούς χορούς χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγακίου «Η Δερματούσα».

Η νύφη (Γωγώ Νικολοπούλου) και ο γαμπρός (Διονύσης Φορτώσης)  χόρεψαν αναγεννησιακούς χορούς δίνοντας τον τόνο της εποχής αφού πρώτα πήραν τα δώρα του γάμου και υπέγραψαν ενώπιον του Νοδάρου τη συμβολαιογραφική πράξη.

Μιλώντας στον –Ε- η διοργανώτρια κ. Σταματία Μιλάνου είπε ότι ο Βενετσιάνικος Γάμος είναι το πρώτο βενετσιάνικο δρώμενο στη νεότερη πολιτιστική ιστορία της Ζακύνθου και μακάρι να μην μείνει σε στενά πλαίσια αλλά να βρει μιμητές και να υπάρξουν κι άλλοι που θα δημιουργήσουν έτσι όπως εμπνεύστηκε ο ζωγράφος Αντώνης Μιλάνος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή ήταν η τελευταία χρονιά που έγινε το δρώμενο του Βενετσιάνικου Γάμου στη Ζάκυνθο που έκλεισε μία δεκαετία ζωής και η βιωσιμότητά του εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που δείχνουν να ατονούν.

navigate_before
navigate_next

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *