Ζάκυνθος

Βγήκαν τα πρώτα χελωνάκια στην παραλία της Δάφνης

 

Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των φωλιών με την παραλία της Δάφνης να προπορεύεται στη Ζάκυνθο! Αν και καθυστερημένα συγκριτικά με τις παραλίες του Κόλπου της Μεσσαράς στην Κρήτη και του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το βράδυ της 26ης Ιουλίου 2014 έξι χελωνάκια ξεμύτισαν από τη φωλιά τους στη Δάφνη και ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο να γίνουν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πρωινούς παρατηρητές της παραλίας από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝΑ που συνεργάζεται με το Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ. Παράλληλα στην παραλία υπήρχαν και ίχνη θηλυκών χελωνών που συνεχίζουν να ωοτοκούν ακόμα, μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών φωλιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα, μόνο ένα στα χίλια όμως περίπου από αυτά υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ως ενήλικη χελώνα στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Στο στάδιο της εκκόλαψης που διαρκεί 40 με 60 μέρες περίπου είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος των παραλιών ωοτοκίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κόσμος στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος, αλλά και γιατί ενοχλούνται οι ενήλικες θηλυκές στην προσπάθειά τους να ωοτοκήσουν και εγκαταλείπουν την παραλία και την προσπάθεια. Τέλος είναι σημαντικό να μη σκιάζονται οι φωλιές γιατί η θερμοκρασία της άμμου καθορίζει το φύλο των νεοσσών και να μην βρέχεται η περιοχή γύρω από τις φωλιές από παρακείμενα ντους ή λάστιχα ποτίσματος γιατί σαπίζουν τα αυγά και δεν εκκολάπτονται οι νεοσσοί.

Η θαλάσσια χελώνα συνυπήρχε κάποτε με τους δεινοσαύρους και κατοικούσε σε θάλασσες και ωκεανούς πολύ πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί στη γη. Σήμερα δυστυχώς η ύπαρξή της απειλείται σοβαρά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, λόγω της υποβάθμισης των παραλιών ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες στη θάλασσα που συνήθως σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, η ρύπανση κ.α.).

Η Caretta – caretta χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να μπορεί να γεννάει επιτυχώς στις παραλίες ωοτοκίας της, αλλά και να κολυμπάει χωρίς προβλήματα μέσα στη θάλασσα.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta – caretta στην Μεσόγειο είναι ο κόλπος του Λαγανά, που φιλοξενεί περίπου το 26% των καταγεγραμμένων φωλιών ανά την Μεσόγειο. Το 1999 η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και προστατεύεται. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου συνεργάζεται με Τοπικούς Φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF – Ελλάς και Mom.

Για να μάθετε περισσότερα για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και για τις θαλάσσιες χελώνες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:

– Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: http://www.nmp-zak.org/

– ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας: www.archelon.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *