Ελλάδα

Βαριές “καμπάνες” στους δήμους που δεν εφαρμόζουν την ανακύκλωση

Τσουχτερά πρόστιμα από 1000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβάλλονται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄βαθμού, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης ως προς την ανακύκλωση απορριμμάτων.

Με την απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος προσδιορίστηκαν οι διοικητικές κυρώσεις σε δήμους – παραβάτες των υποχρεώσεών τους για την ανακύκλωση υλικών συσκευασιών, όπως γυαλί, χαρτί και χαρτόνι, μέταλλα, πλαστικά, ξύλο.

Οι παραβάσεις των ΟΤΑ Α’ βαθμού κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητά τους:

I – Χαμηλή

II-Σημαντική

III – Πολύ Σημαντική

IV -Υψηλή

V- Πολύ Υψηλή

Το εύρος του διοικητικού προστίμου συσχετίστηκε με την σοβαρότητα της παράβασης (Ι-V) και με το είδος των ΟΤΑ Α΄Βαθμού οι οποίοι διαβαθμίζονται σε έξι κατηγορίες (α έως και στ), με βάση τον πληθυσμό τους, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους, τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων τους, το βαθμό αστικοποίησής τους .

Οι κυρώσεις αποτυπώνονται ως εξής:

*Για τη χαμηλής εμβέλειας (Ι) παράβαση από 1000 ευρώ έως 10.000 ευρώ

*Για τη σημαντική παράβαση (ΙΙ) από 2001 ευρώ έως 28.000 ευρώ

*Για την πολύ σημαντική (ΙΙΙ) από 3.001 ευρώ έως 55.000 ευρώ

*Για την υψηλή (ΙV) από 4.001 ευρώ έως 77.000 ευρώ

*Για την πολύ υψηλή (V) από 5.001 έως 100.000 ευρώ

Πάντως το τελικώς επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 7% των ετήσιων εσόδων του Δήμου που προέρχονται από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού και αφορούν το προηγούμενο έτος από την βεβαίωση της παράβασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *