Για ένα εύρημα «μοναδικό» που όμοιό του δεν έχει εντοπιστεί στο παρελθόν, κάνει λόγο η Διευθύντρια της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι , μιλώντας στην εφημερίδα μας για τα αρχαία κατάλοιπα που βρίσκονται στο βυθό της ακτής του Αλυκανά και αποκαλύφθηκαν μετά από αυτοψία της Υπηρεσίας τον περασμένο Μάη.
Η είδηση της ύπαρξης ενός αρχαίου δημόσιου κτίσματος στο βυθό της Ζακύνθου, έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του αθηναϊκού τύπου, χαρίζοντας στο νησί μας, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, θετική δημοσιότητα.
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την Διευθύντρια της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων που και αυτή δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για το σημαντικό αυτό εύρημα, που όταν εξεταστεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, θα φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του νησιού μας.
«Το εύρημα εντοπίστηκε μετά από υπόδειξη ιδιώτη που ενημέρωσε το κλιμάκιο της Υπηρεσία μας κατά τη διάρκεια αυτοψιών που έκανε στη Ζάκυνθο για το λιμάνι του Κερίου» ανέφερε η κ. Σιμώση χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική και την συνδρομή του Δήμου Ζακυνθίων. Τις υποθαλάσσιες αυτοψίες στο βυθό του Αλυκανά, ακολούθησε μια πρώτη έρευνα στη βιβλιογραφία.
Η ίδια, υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για να εντοπιστεί σε ποια περίοδο της αρχαιότητας κτίστηκε αυτή η κατασκευή, η οποία φαίνεται να αποτελούσε δημόσιο κτήριο.
Θυμίζουμε πως τα αρχαία κατάλοιπα καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων. Μετρήθηκαν συνολικά 20 βάσεις κιόνων που βρίσκονται διάσπαρτες στο χώρο, ενώ η παρατήρηση ότι οι βάσεις στο κέντρο τους φέρουν μεγάλη οπή, κυκλικής διατομής περίπου 34 εκατοστών δείχνει πως πιθανότατα οι κίονες ήταν ξύλινοι.
Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να εξασφαλιστούν οι πόροι για την συνέχιση των ερευνών και παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός μιας τέτοιας εργασίας δεν είναι απαγορευτικός, είναι μάλλον αδύνατο να εξασφαλιστεί από κρατικούς πόρους σε μια περίοδο που με τα βίας καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες της Υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
«Το εύρημα θα πρέπει να αποτυπωθεί υποβρυχίως και να ακολουθήσει μια πιο εκτεταμένη έρευνα» σημειώνει η κ. Σίμωσι και εκτιμά πως οι έρευνες θα χρειαστεί να κρατήσουν περίπου 10 ημέρες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρεθεί το απαιτούμενο κονδύλι, ωστόσο η Διευθύντρια της Εφορείας διαβεβαιώνει πως η Υπηρεσία αντιμετωπίζει το εύρημα με πολύ μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον.
Προς το παρόν η Υπηρεσία βρίσκεται σε επικοινωνία με ειδικό γραφείο που διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό για τις υποθαλάσσιες έρευνες και το κόστος ενοικίασης των μηχανημάτων θα καθορίσει λίγο πολύ και το κόστος της περεταίρω έρευνες.
Ως υπεύθυνες των ερευνών έχουν οριστεί η καταδυόμενη αρχαιολόγος Μάγδα Θανάσουλα και η καταδυόμενη αρχιτέκτονας Αικατερίνη Ταγωνίδου.