Το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς έθεσε μιλώντας στον –Ε- ο Συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κασσιμάτης με αφορμή όσα συνέβησαν στο Γραφείο Αλλοδαπών του Δήμου.
Ειδικά για τις θέσεις που διατυπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Κασσιμάτης ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται για μία προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Μποζίκη. Από μερίδα του τύπου αλλά και από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο έχει δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει προσωπική εμπάθεια που εκπορεύεται από το ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του και το βουλευτή, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον κ. Μποζίκη και είναι βαθύτατα πολιτικό το θέμα».
Ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε για τα σκάνδαλα: «Φυσικά ένα τοπικό σκάνδαλο δεν είναι του ίδιου μεγέθους με τις μίζες και τα εξοπλιστικά, ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά έχει μεγάλη σημασία γιατί αυτή η λογική περνούσε από πάνω προς τα κάτω. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του τοπικά έχουν σταθεί αποφασιστικά απέναντι στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και ήταν πολέμιοι στο τοπικό πολιτικό σύστημα. Η στάση μας απέναντι στη δημοτική αρχή σε τέτοια φαινόμενα ξεκινά από την συνεπή και αταλάντευτη στάση που είχαμε σαν κόμμα αλλά και ο βουλευτής μπορεί από καλύτερη θέση να παλεύει αυτά τα ζητήματα. Η δημοτική αρχή έχει δώσει λαμπρά δείγματα γραφής σε αυτή την ιστορία των σκανδάλων!»
Ειδικότερα για τον τρόπο που προσέγγισε το θέμα ο Δήμος ο κ. Κασσιμάτης είπε: «Η κουβέντα που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο δείχνει ότι ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε κατάσταση πανικού γιατί πολλά πράγματα δεν είναι ελέγξιμα και αποκαλύπτονται. Η τακτική που ακολούθησε η δημοτική αρχή και την εποχή που είχε την ευθύνη στο Δήμο Αρκαδίων είναι μία τακτική συγκάλυψης. Ο Δήμαρχος είπε ότι δεν φοβάται και θέλει να δημοσιοποιηθεί όσο γίνεται νωρίτερα το πόρισμα. Σε αυτό συμφωνούμε. Ο κ. Μποζίκης λέει πως δεν έχει πρόβλημα με το πόρισμα του σώματος επιθεωρητών γιατί ζήτησε να γίνει η ΕΔΕ. Αυτό είναι ψέμα γιατί δεν πήρε ο ίδιος την πρωτοβουλία για την ΕΔΕ η οποία ζητήθηκε με έγγραφο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιαννίτση μετά από ερώτηση που κατέθεσε το κόμμα μας. Δεν το ζήτησε λοιπόν ο κ. Μποζίκης αλλά ο Υπουργός Εσωτερικών».
Ο Συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για την εικόνα των σκανδάλων που υπάρχει στη χώρα μας και είπε: «Για το γενικότερο πολιτικό γίγνεσθαι λέω ότι παρατηρούμε ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε σωρεία αποκαλύψεων μεγάλων σκανδάλων διαπλοκής και διαφθοράς. Αυτοί που διαχειρίστηκαν το δημόσιο μέσα σε μια συνεχιζόμενη διαπλοκή με συγκεκριμένες οικονομικές ελίτ αναδεικνύουν πως φτάσαμε ως χώρα σε αυτό που λέμε μνημονιακή πολιτική.
Τα σκάνδαλα δεν είναι μια γαργαλιστική ιστορία για να γράφουν οι εφημερίδες αλλά παραπέμπει στο πως οι ελίτ που διαπλέκονται με το σύστημα εξουσίας, οδήγησαν τη χώρα σε μια βαθειά κρίση και σήμερα την κρίση την πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία με αιματηρό τρόπο. Τώρα καταρρέει ο μύθος του “όλοι μαζί τα φάγαμε”! Εμείς κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουμε τις αιτίες των προβλημάτων και να βάλουμε τα σκάνδαλα στη σωστή τους διάσταση. Το τρίγωνο της διαπλοκής-διαφθοράς είναι τράπεζες-διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, μέσα ενημέρωσης, κυβερνήσεις και τώρα ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει σε ποιά κατεύθυνση πρέπει να υπάρξουν λύσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο. Η δικαστική εξουσία το τελευταίο διάστημα δείχνει μία σταθερή στάση στην αποκάλυψη αυτών των φαινομένων. Παλιά υπήρχε μια ομερτά συγκάλυψης αυτών των σκανδάλων αλλά τώρα έχουμε μια αποφασιστική στάση της δικαιοσύνης. Πλέον το μνημονιακό πολιτικό σύστημα εξουσίας δεν έχει πια τη δύναμη να κινεί τα νήματα συγκάλυψης».