Ελλάδα

Αφήνει ανοιχτό το θέμα νέων εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας

Με δεδομένη την αρνητική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, την πάγια άρνηση του ΚΚΕ να μπει σε κυβερνητικό σχήμα και την απόρριψη από τον Πάνο Καμμένο -ο οποίος δεν δέχθηκε καν να συνομιλήσει με τον κ. Σαμαρά- του ενδεχομένου συνεργασίας των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” με τη ΝΔ, οι πιθανότητες να καταφέρει η ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση ελαχιστοποιούνται.
Αυτή την ώρα, η μόνη περίπτωση να συγκροτηθεί κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά είναι να σχηματιστεί συμμαχία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να έχε στη νέα Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Με δεδομένη την προαναγγελία του κ. Κουβέλη ότι δεν θα γίνει το αριστερό άλλοθι μιας μνημονιακής κυβέρνησης, όλα δείχνουν ότι η διερεύνηση των δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Σαμαρά δεν θα τελεσφορήσει. Ο αρχηγός της ΝΔ αναμένεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της Δευτέρας, ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης.
Μια αποστροφή στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται αύριο να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δείχνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να διενεργηθούν νέες εθνικές εκλογές.
“Απευθύνουμε έκκληση να μην λάβουν νέα βάρβαρα μέτρα μέχρις ότου σχηματιστεί κυβέρνηση. Να μη διανοηθούν να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών”, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την αποκωδικοποίηση της δήλωσης αυτής προκύπτει ότι στο Συνασπισμό αναγνωρίζουν εμμέσως ότι η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας δεν θα τελεσφορήσει. Άρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον, ως πιθανότερο προβάλλει το ενδεχόμενο διενέργειας νέων εκλογών τον Ιούνιο.
“Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε από το παράθυρο με αυτόν που έδιωξε ο ελληνικός λαός από την πόρτα”, τόνισε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά. “Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αφού οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις του δεν αποτελούν σωτηρία αλλά τραγωδία”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι “οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ”.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *