Ζάκυνθος

ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΩΔΩΝΗΣ

Ενοχλημένος και διατεθειμένος να μην συμβιβαστεί με τα όσα του ζητά τον τελευταίο καιρό ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, εμφανίστηκε επίσημα χθες με ανακοίνωσή του, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος μετά την δημοσιοποίηση ενός επεισοδίου που έλαβε χώρα στη Μονή του Αγίου Διονυσίου, ενώπιον τη Ρωσικής αντιπροσωπείας, αποφάσισε να ενημερώσει την κοινή γνώμη και για πρώτη φορά να θέσει θέμα διακριτών ρόλων πολιτείας και εκκλησίας στη δημόσια ζωή του τόπου.

Το επεισόδιο φέρεται να έλαβε χώρα την Κυριακή το πρωί μετά την κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Ρώσου ναυάρχου  Ουσακώφ και είχε ως  περιεχόμενο την τοποθέτηση του αγάλματος του Κομφούκιου στην πλατεία του Αγίου Λουκά.
Ο κ. Χρυσόστομος φέρεται να μίλησε απαξιωτικά για τον κινέζο φιλόσοφο και δημόσια απαίτησε την απόσυρσή του αγάλματος από τον συγκεκριμένο χώρο.
Απαντώντας ο κ. Κολοκοτσάς φέρεται να είπε στον κ. Χρυσόστομο πως ο Κομφούκιος δεν είναι θρησκευτικός ηγέτης αλλά μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα και τότε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος φέρεται να εξεμάνη και να μίλησε προσβλητικά τόσο για τον Κομφούκιο όσο και για τον Δήμαρχο του νησιού.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια την απόσυρση του Δημάρχου και των συνεργατών του από τη Μονή του Αγίου Διονυσίου.  

Το θέμα παρότι έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Δήμαρχος προσπάθησε να το υποβαθμίσει και να μην δώσει συνέχεια. Χθες όμως μία τοπική εφημερίδα δημοσιοποίησε διαλόγους τους οποίους ο κ. Κολοκοτσάς στην ανακοίνωσή του αμφισβητεί ως προς το περιεχόμενό τους, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να απαντήσει εφόλης της ύλης στο ζήτημα αυτό.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Δημάρχου!

Ο Δήμος Ζακύνθου, έχοντας ως γνώμονα την διεθνή προβολή του νησιού, την ανάπτυξη συνεργασιών και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, συμμετείχε στην οργάνωση των εκδηλώσεων της Ρώσικης εβδομάδας στα Ιόνια νησιά και τίμησε την ελληνορωσική φιλία σύμφωνα με τις παραδόσεις και το αίσθημα φιλοξενίας του λαού μας.  

  Στο περιθώριο των εκδηλώσεων αυτών υπήρξαν απρεπείς δηλώσεις και παρεμβάσεις εκ μέρους του Μητροπολίτη Δωδώνης ενώπιον της επίσημης Ρωσικής αντιπροσωπείας και του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού, αναφορικά με την τοποθέτηση της προτομής του φιλοσόφου Κομφουκίου σε δημοτική πλατεία, για τις οποίες ο Δήμος Ζακύνθου ουδεμία ευθύνη φέρει. Οι δηλώσεις αυτές, πέραν των άλλων, προσέβαλλαν τη Ρωσική αντιπροσωπεία, καθώς επίσης και την Δημοκρατία της Κίνας, γι αυτό και ο Δήμαρχος με τους δημοτικούς συμβούλους που τον συνόδευαν απεχώρησαν από τη Μονή του Αγίου Διονυσίου.

  Ο Δήμος Ζακύνθου θα συνεχίσει να εργάζεται για την διεθνή προβολή και συνεργασία του τόπου, ιδιαίτερα με χώρες που διακρίνονται για τον πολιτισμό τους και την φιλία τους με τη χώρα μας, και δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να προσβάλλει άλλη φορά ξένες αντιπροσωπείες στο νησί μας. Για το θέμα θα ενημερωθεί άμεσα η Ιερά Σύνοδος, το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών, επειδή αφορά πρώτιστα τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.   

 Τέλος σε ότι αφορά τις δηλώσεις, που δημοσίευσε η εφημερίδα ΗΜΕΡΑ τη Δευτέρα (06-10-2014) και φέρονται ότι ελέχθησαν από τον Δήμαρχο Ζακύνθου, αυτές σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και παρακαλούμε την ανωτέρω εφημερίδα να δημοσιεύσει με ακρίβεια τον απομαγνητοφωνημένο διάλογο, εάν και εφόσον δεν εξυπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες.

  Επισημαίνεται δε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο Δήμαρχος Ζακύνθου, στα πλαίσια της πολιτικής διακριτών ρόλων Πολιτείας και Εκκλησίας, σέβεται την τοπική Εκκλησία και τον Μητροπολίτη Ζακύνθου
κκ. Διονύσιο, δεν υπεισέρχεται στα εσωτερικά αυτής και στην εκπροσώπηση της τοπικής εκκλησίας, πλην όμως δεν θα επιτρέψει μισαλλόδοξες θρησκευτικές κραυγές να εκτοξεύονται από ανεύθυνα χείλη ιερωμένων!     

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *