Ζάκυνθος

Αυξητική τάση καταγράφει η ανακύκλωση απορριμμάτων

 

Νέος εξοπλισμός παραλήφθηκε πρόσφατα από το Κέντρο Ανακύκλωσης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια νέα πρέσα για την δεματοποίηση του ανακυκλώσιμου υλικού αλλά και κάδους απορριμμάτων που θα τοποθετηθούν σύντομα σε διάφορα σημεία του νησιού.

Με αφορμή την προμήθεια του νέου μηχανήματος, που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού που παράγεται στο νησί μας, ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ανδρέας Ξένος παραχώρησε χθες το μεσημέρι Συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκε στο έργο που παράγεται στο Κέντρο της Ανακύ-κλωσης αλλά και τις αυξητικές τάσεις που ακολουθεί αυτή η δραστηριότητα το τε-λευταίο διάστημα.

Σημειώνεται πως η πρέσα αλλά και οι 313 νέου μπλε και πράσινοι κάδοι που παρα-λήφθηκαν από το Φορέα, είναι εξοπλισμός που παραχωρήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης ως επιδότηση προς το ΦοΔΣΑ για το πρόγραμμα ανακύκλω-σης του 2013. Αντί για την πληρωμή χρημάτων σε ποσό ανάλογο με αυτό του υλικού που δόθηκε για ανακύκλωση η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης αποζημίωσε τον Φορέα με εξοπλισμό αλλά και την αναβάθμιση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του Κέντρου Ανακύκλωσης.

Στην ίδια επιδότηση περιλαμβάνεται και η προμήθεια ενός ακόμη οχήματος για την μεταφορά του ανακυκλώσιμου υλικού, που θα αυξήσει το «στόλο» του Φορέα σε πέ-ντε οχήματα.

«Η πρέσα που χρησιμοποιούσαμε μέχρι πρόσφατα αντικαταστάθηκε με μια καινούρ-για και αυτό θα συμβάλει στην αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού που μεταφέρεται εκτός Ζακύνθου. Το όφελος για το Σύνδεσμο θα είναι πολύ μεγάλο, αφού θα εξοικο-νομούνται χρήματα από την μεταφορά μεγαλύτερης ποσότητας υλικού εκτός Ζακύν-θου» ανέφερε ο κ. Ξένος και συμπλήρωσε πως χρήματα θα εξοικονομηθούν λόγω της μείωσης των δαπανών για συντηρήσεις και επισκευές στην παλιά πρέσα.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης σημείωσε πως αναμένεται η εφαρμογή του προ-γράμματος για τι 2014, που περιλαμβάνει την προμήθεια πλάστιγγας και την αναβάθ-μιση του Κέντρου για την εξασφάλιση πιστοποίησης ISO.

«Το πρόγραμμα ανακύκλωσης ακολουθεί αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο. Ενδεικτικά θα σας πω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 το ανακυκλώσιμο υλικό που βγήκε από τη Ζάκυνθο ήταν 110 τόνοι, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2014 142 τόνοι. Ασφαλώς και δεν καλύπτουμε τους στόχους που θα θέλαμε, αλλά ο Φορέας έχει συγκεκριμένες δυ-νατότητες και αυτό έχει να κάνει με τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και τα μέσα που υπάρχουν» κατέληξε.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *