Ζάκυνθος

Ασύμφορη και ζημιογόνα η παραχώρηση υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες

Ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής παρενέβη στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Ζακύνθου μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 16-1-2013 και κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών από 18-1-2013.

Τοποθετούμενος σε σχέση με το ζήτημα αυτό, ανέφερε τα ακόλουθα:

H απόφαση του Δήμου Ζακύνθου μεταφέρει, με τεράστια προσωπική ευθύνη του ίδιου του Δημάρχου, και στην Ζάκυνθο το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών, σύμφωνα και με τις επιταγές των μνημονίων. Αντί να διαμαρτυρηθεί στις αρμόδιες αρχές και να διεκδικήσει τον διορισμό του αναγκαίου προσωπικού για τον ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων), ο Δήμος μοιρολατρικά αποδέχεται τα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και αναθέτει τις εργασίες καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία, στην οποία θα καταβληθεί για το διάστημα 12 μηνών το τεράστιο ποσό των 400.000 ευρώ, από τις τσέπες του ζακυνθινού λαού. Βάζει έτσι ο Δήμαρχος ταφόπλακα στον ίδιο τον δημόσιο χαρακτήρα του Δήμου και των υπηρεσιών του όχι για να ικανοποιήσει τις κοινωνικές ανάγκες αλλά για να γίνει αρεστός στα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Η ερώτηση αναφέρει τα ακόλουθα:

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από 16/1/2013, ο Δήμος Ζακύνθου αποφάσισε οι «εργασίες διαχείρισης στερεών απορριμμάτων», οι οποίες ως τώρα υπάγονταν στον σύνδεσμο καθαριότητας του Δήμου (ΦΟΔΣΑ), να ανατεθούν σε ιδιωτικό φορέα. Προϋπολόγισε, μάλιστα, το ύψος της δαπάνης για 12 μήνες στο τεράστιο ποσόν των 400.000 ευρώ. Ο φορέας θα διαθέσει στον ΦΟΔΣΑ 13 εργαζόμενους για όλη την περίοδο και επιπλέον 10 εργαζόμενους για την τουριστική περίοδο. Κατά δήλωσή του, ο Δήμος Ζακύνθου υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να διαθέσει για τις εργασίες δικούς του εργαζόμενους λόγω της γενικότερης μνημονιακής αναστολής των προσλήψεων αλλά και λόγω των συνταξιοδοτήσεων του προσωπικού του ΦΟΔΣΑ. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε χρεωκοπία και λειτουργική παράλυση τους ΟΤΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ΟΤΑ να ανταπεξέλθουν σε βασικά λειτουργικά και διαχειριστικά τους καθήκοντα. Με αποτέλεσμα να ακολουθείται ως μονόδρομος η ανάθεση των κοινωφελών  υπηρεσιών σε ιδιώτες. Όμως, ακόμη και στα πλαίσια των υπαρχουσών συνθηκών, θα κόστιζε πολύ λιγότερο η πρόσληψη προσωπικού από τον ΦΟΔΣΑ, αφού μόνο το εργολαβικό κέρδος και ο σχετικός ΦΠΑ ανεβάζουν το κόστος κατά 30 %. Επίσης, το εποχιακό προσωπικό που έχει προσληφθεί από τον Δήμο (166 άτομα) για πεντάμηνη εργασία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την κάλυψη των υπηρεσιών καθαριότητας. Για άλλη μια φορά, οι γενικότερες μνημονιακές πολιτικές αλλά εδώ και οι  ειδικότερες επιλογές του Δήμου φορτώνουν  στον λαό της Ζακύνθου αβάστακτα βάρη.  Πέρα, όμως, από την γενικότερη ευθύνη της κυβέρνησης, προβάλλει και η ιδιαίτερη πολιτική του μνημονιακού Δήμαρχου Ζακύνθου, ο οποίος με επιθετικό τρόπο εφαρμόζει και επιβάλλει τις μνημονιακές πολιτικές. Η τελική επιλογή και απόφαση για την ιδιωτικοποίηση υπήρξε δική του, φέρει την υπογραφή και την σφραγίδα του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Τι προτίθεται να πράξει, στα πλαίσια του ελέγχου και εποπτείας επί των ΟΤΑ, για την ανάκληση της ζημιογόνας απόφασης του Δήμου Ζακύνθου περί ιδιωτικοποίησης των εργασιών καθαριότητας και την διεκπεραίωση των εργασιών από προσωπικό του Δήμου.

Τι προτίθεται να πράξει για την ενίσχυση της οικονομικής χρηματοδότησης των Δήμων ώστε να ανταπεξέρχονται αποτελεσματικά στα λειτουργικά τους καθήκοντα.

 

Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Ν. Κοντονής
Βουλευτής Ζακύνθου

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *