Κοινωνία

Ασκήσεις στο Ιόνιο από αμερικανικό αεροπλανοφόρο [εικόνες – video]

Στο Ιόνιο βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, για το οποίο έχει ξεσπάσει διαμάχη στα ελληνικά ΜΜΕ, σχετικά με το αν έλαβε εντολή να καταπλεύσει στο λιμάνι της Σούδας, λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α., το αεροπλανοφόρο επισκέφτηκαν στρατιωτικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με σκοπό να «εξοικειωθούν οι ανώτεροι αξιωματούχοι με τις επιχειρήσεις του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

«Η συνεργασία με τους συμμάχους μας είναι πολύ σημαντική», δήλωσε ο John Wade, διοικητής του Carrier Strike Group 12. «Όλοι έχουμε συμφέροντα ειρήνης και σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και σημαντική περιοχή».

Λίγες μέρες πριν, και συγκεκριμένα την 1η Μαΐου, το αεροπλανοφόρο είχε επισκεφτεί ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

«Σκοπός της Αλβανίας μ’ αυτή την επίσκεψη είναι να ενισχύσει τους δεσμούς με τις Η.Π.Α.”, δήλωσε ο Τζέιμς Χίλτον, αμυντικός και ναυτικός ακόλουθος στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα της Αλβανίας. «Η Αλβανία είναι ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος του ΝΑΤΟ. Η επίσκεψη όχι μόνο απέδειξε αυτή τη συμμαχία, αλλά επέτρεψε στους ανώτερους ναυτικούς ηγέτες να παρακολουθήσουν τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις στη θάλασσα. ”

Ασκήσεις στο Ιόνιο

Δείτε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Μαΐου, στο Ιόνιο.

Στο βίντεο εμφανίζονται αεροσκάφη F/A-18 Super Hornets σε ασκήσεις απογείωσης και προσγείωσης από το αεροπλανοφόρο.

Σε μέρος των ασκήσεων συμμετείχε και η πολεμική αεροπορία της Ρουμανίας.

Το Αβραάμ Λίνκολν υποστηρίζεται από έξι πλοία συνοδείας, υποβρύχια καθώς και το πλοίο αεροπορικής άμυνας USS LEYTE GULF.

200.000 τόνοι διπλωματίας

Οι Η.Π.Α., έχοντας στη δύναμή τους στην περιοχή της Μεσογείου δύο αεροπλανοφόρα (USS Abraham Lincoln και USS John C. Stennis θεωρούν ότι υπερέχουν σε σχέση με την Κίνα (η οποία έχει ανακοινώσει την κατασκευή δεύτερου αεροπλανοφόρου) και τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία, M. Huntsman Jr., δήλωσε πριν από λίγο καιρό στο CNN: “Το να διαθέτεις 200.000 τόνους διπλωματίας που ταξιδεύει στη Μεσόγειο – αυτό είναι που εγώ που ονομάζω διπλωματία, αυτή είναι η διπλωματία που λειτουργεί προς τα εμπρός – τίποτα άλλο δεν χρειάζεται να ειπωθεί…»

Πηγή: Σύνταξη – Επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *