Το πρόγραμμα φύλαξης των Στροφάδων από την λαθροθηρία έχει ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ενώ από αύριο 1η Απριλίου η φύλαξη θα γίνει ακόμη πιο εντατική με την συνδρομή και άλλων υπηρεσιών όπως είναι το Λιμεναρχείο, το ΕΘΠΖ, η Δασική Υπηρεσία, η Θηροφυλακή.
Αφορμή για την Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου την Παρασκευή, ήταν η σύσκεψη που έγινε το ίδιο πρωί με πρωτοβουλία του κ. Χρυσόστομου και είχε αντικείμενο την αποτελεσματικότερη φύλαξη των Στροφάδων, που ως γνωστόν αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα περάσματα των αποδημητικών πουλιών στην περιοχή του Ιουνίου.
Σημειώνεται πως αύριο Τρίτη, σύσκεψη για την λαθροθηρία διοργανώνει και η Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου, επειδή όμως η συζήτηση θα αφορά το σύνολο του νησιού, η Μητρόπολη διοργάνωσε ειδική σύσκεψη ειδικά για τα Στροφάδια.
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης άλλωστε, στις δηλώσεις που παραχώρησε, υπογράμμισε πως η σύσκεψη θα έπρεπε να γίνει εγκαίρως, ώστε όλοι να είναι έτοιμοι την 1η Απρίλη, κάνοντας γνωστό πως σε αυτή συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Λιμενάρχης Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος του ΕΘΠΖ και του Κυνηγετικού Συλλόγου.
« Η φύλαξη συνήθως ξεκινά από τις 20 με 25 Μαρτίου για να ολοκληρωθεί στις 20 του Μάη. Ήδη έχουμε δύο φύλακες στην περιοχή και την Τρίτη θα αναλάβει το κλιμάκιο. Είναι γνωστό πως από το διάστημα που αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την φύλαξη με την συμμετοχή του Λιμεναρχείου, του ΕΘΠΖ, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και από πρόπερσι του Δασαρχείου, πλέον αποτρέπεται και η λαθροθηρία αλλά και η βιαιοπραγία στην περιοχή. Δυστυχώς δεν πήγαινε κάποιος μόνο να σκοτώσει κάποια τρυγόνια και να φύγει, αλλά γίνονταν ολόκληρες εγκαταστάσεις εις βάρος της φύσης και της Μονής» τόνισε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, υποστηρίζοντας πως η φύλαξη της περιοχής είναι απολύτως αποτελεσματική.
«
Ο κ. Χρυσόστομος, μεταξύ άλλων, εξήρε την συνεργασία με το Λιμεναρχείο και την Θηροφυλακή ενώ τόνισε πως με προσωπική του πρόνοια, τα Στροφάδια συμπεριελήφθησαν στα όρια του ΕΘΠΖ με αποτέλεσμα να υπάρχει φύλαξη της περιοχής.
«Τα πάντα είναι υπό έλεγχο και η φύλαξη είναι πλήρης. Όσοι πάνε στα Στροφάδια ξέρουν πως θα βρουν κάποιον εκεί» ξεκαθάρισε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, σημειώνοντας πως φέτος ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που είχαν προκύψει πέρυσι με την έλλειψη φύλακα από το ΕΘΠΖ, λόγω καθυστέρησης στις προσλήψεις προσωπικού.
Επίσκεψη Καμμένου, Κοντονή στα Στροφάδια μετά το Πάσχα
Επί τη ευκαιρία, ο Μητροπολίτης Δωδώνης αναφέρθηκε και στο έργο της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου, για το οποίο έγινε συζήτηση με τον Υφυπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου, με αφορμή την παρουσία του κ. Κοντονή στη Ζάκυνθο.
«Έχουμε από πολλές πλευρές εγγυήσεις ότι κάτι θα γίνει, όμως είμαι πολύ επιφυλακτικός στο να πανηγυρίσω διότι έχω κουραστεί από υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται. Θέλω να πιστεύω πως είναι ανεπανάληπτη ευκαιρία το γεγονός ότι η Ζάκυνθος έχει Υπουργό. Έχουμε τις εγγυήσεις του από την περίοδο που ήταν Βουλευτής και έχουν αυξηθεί τώρα που είναι Υφυπουργός» σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος.
Ο ίδιος ανέφερε πως την περασμένη Δευτέρα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, που είχε επισκεφτεί την Καλαμάτα μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διατύπωσε την επιθυμία να μεταβεί στα Στροφάδια. Θυμίζουμε άλλωστε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του κ. Καμμένου στη Ζάκυνθο, ως Προέδρου των ΑΝΕΛ, είχε προτάξει το θέμα των Στροφάδων.
«Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά και η επίσκεψη αναβλήθηκε γιατί δεν είχε οργανωθεί. Είπαμε όμως πως θα επισκεφτούμε την περιοχή μαζί με τον Υφυπουργό Στ, Κοντονή μετά το Πάσχα, μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για το Μοναστήρι, για το λιμάνι αλλά και για το φάρο» ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος, διευκρινίζοντας πως για τον φάρο στα Στροφάδια, που είναι αρμοδιότητα ειδικής υπηρεσίας του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις δεν έχει γίνει κάποια μελέτη για την αποκατάσταση του.