Εγκύκλιος με την οποία θα αλλάζουν τα δεδομένα που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτών και το εισοδηματικό όριο της τήρησης λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες την στιγμή που, με βάση τα ισχύοντα, η προθεσμία για την έναρξη αυτής της διαδικασίας από τους αγρότες λήγει στις 20 Μάρτη.
Χθες το απόγευμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε υπό τον Αντώνη Σαμαρά παρουσίασε τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών. Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου: «Μετά από σύσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, αποφασίστηκαν τα εξής: 1) Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. 2) Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).
3) Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.
4) Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.»
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. με έσοδα έως 10.000 ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις έως 5.000 Ευρώ.
Για το θέμα μίλησε στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης, ο οποίος τόνισε πως το τοπίο παραμένει θολό και πως αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο.
«Βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων για διεύρυνση των ορίων εισοδήματος αφού τα σημερινά όρια είναι πολύ χαμηλά. Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο παραγωγός καλείται να φορολογηθεί για ένα εισόδημα 1.000 ή 2.000 Ευρώ το χρόνο και αν αυτό δεν είναι παράλογο, τότε δεν ξέρω τι είναι!» σχολίασε ο κ. Βισβάρδης επαναλαμβάνοντας πως το σημερινό φορολογικό σύστημα που αφορά τα εισοδήματα αλλά και την αγροτική γη έχει δημιουργηθεί στο πόδι!
«Δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν την αγροτική παραγωγή πυλώνα ανάπτυξης της Χώρας, αλλά δεν κάνουν τίποτα για αυτό. Προς το παρόν ισχύουν αυτά που είναι ήδη γνωστά» σχολίασε.
Οφειλές για τη σταφίδα
Εν τω μεταξύ παραμένουν οφειλές από την ΕΑΣΖ προς μερίδα σταφιδοπαραγωγών που έχουν παραδώσει το προϊόν τους στην Οργάνωση και ο κ. Βισβάρδης έκανε γνωστό πως έχουν γίνει κάποιες πωλήσεις αλλά δεν έχουν γίνει πληρωμές.
«Πληρώνουμε σταδιακά με βάση την ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος και προσπαθούμε να πιέσουμε τις πωλήσεις ώστε να πάρουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα χρήματα» σχολίασε σχετικά.
Παρουσία στη Μόσχα
Εν τω μεταξύ, αγροτικά προϊόντα της ΕΑΣΖ θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της έκθεσης που ξεκινά τις επόμενες ημέρες στη Μόσχα ενώ μέσω της ΠΙΝ γίνεται συζήτηση για προβολή των προϊόντων της Οργάνωσης στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις.