Ζάκυνθος

Από τον Απρίλιο αναμένονται τα χρήματα για τις νέες γεωτρήσεις

 

Η έλλειψη νερού ταλαιπωρεί τους κατοίκους του νησιού, στον κάμπο και τα ορεινά τώρα που είναι καλοκαίρι και οι ανάγκες είναι μεγάλες. Για το θέμα ενημέρωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Παναγιώτης Αβράμης ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα που έχουν δρομολογηθεί αλλά και στην καθυστέρηση ηλεκτροδότησης των νέων γεωτρήσεων.

«Κάποια πράγματα δεν πρόλαβαν να τελειώσουν αλλά έχουν δρομολογηθεί. Θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια και είναι ο νέος αγωγός και οι γεωτρήσεις που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα. Είμαστε σε συνεργασία με το νέο Δήμαρχο και τα στελέχη του για να είναι όλοι ενημερωμένοι και να μην καθυστερήσει η μετάβαση στη νέα διοίκηση. Ο κεντρικός αγωγός του νερού έχει βλάβες αυτή την εποχή κάθε χρόνο γιατί ασκούνται μεγάλες πιέσεις. Οι βλάβες είναι σχεδόν καθημερινές. Ο χρόνος που απαιτείται για να επισκευαστούν δημιουργεί πρόβλημα στην επάρκεια νερού» είπε ο κ. Αβράμης και συνέχισε με το θέμα των γεωτρήσεων που περιμένουν για να λειτουργήσουν.

«Για τις γεωτρήσεις που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είναι οι 8 που πήραμε την άδεια το Δεκέμβριο. Για το θέμα έκανε παρέμβαση και ο νέος Δήμαρχος στον Περιφερειάρχη γιατί εκκρεμεί ένα ποσό 40 χιλιάδων ευρώ που πρέπει να δοθεί στη ΔΕΗ για να γίνει η σύνδεση. Εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε από το ταμείο μας γιατί το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να δοθούν από τη Διαχειριστική Αρχή. Από τον Απρίλιο μήνα προσπαθούμε να ηλεκτροδοτήσουμε τις γεωτρήσεις αλλά η γραφειοκρατία της Περιφέρειας δεν μας αφήνει. Τα χρήματα ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί».

Ο Πρόεδρος έκανε γνωστό ότι από το 2012 έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μία γεώτρηση κοντά στο νταμάρι του Τσίπου γιατί από τις αναλύσεις φάνηκε ότι είναι υποβαθμισμένη η ποιότητα του νερού. Αυτό έκριναν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΖ. Επίσης υπάρχει και μία γεώτρηση που μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς έπαθε καθίζηση και είναι στο Κερκιδάρι.

Στο ορεινό τμήμα του νησιού η έλλειψη νερού αφορά περιοχές που δεν έχουν δίκτυο και παλιά η εξυπηρέτηση γινόταν με υδροφόρες. Φέτος δεν εγκρίθηκε από την περιφέρεια η πρόσληψη οδηγών για να οδηγήσουν τις υδροφόρες και να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους, είπε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, ο οποίος άφησε μία πιθανότητα να καλυφθούν οι ανάγκες τον Αύγουστο με απόσπαση κάποιων ατόμων.

Αναφορικά με τα οικονομικά και τις οφειλές που υπάρχουν από κατανάλωση νερού ο κ. Αβράμης είπε ότι υπάρχουν μεγάλες οφειλές από τους μικρούς καταναλωτές που δεν πληρώνουν και σε πολλές περιπτώσεις οι λογαριασμοί έχουν φτάσει τα 500 ευρώ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *