Γνώμες

Από την χρεωκοπία έως την ανάπτυξη!

Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 χρωστώντας περίπου 300 δις ευρώ σε ξένους κυρίως δανειστές που με τους ανατοκισμούς επρόκειτο να γίνουν σχεδόν 1 τρις ευρώ τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Τα μνημόνια προέκυψαν επειδή η Ελλάδα δεν μπορούσε όχι μόνο να αποπληρώσει το χρέος της αλλά ούτε καν να συντηρήσει το βαρύ, σπάταλο και δυσκίνητο ελληνικό κράτος.

Για πολλές δεκαετίες προτιμούσαμε το κράτος να δανείζεται για να αυτοσυντηρείται και να αντιμετωπίζει τις ξένες επενδύσεις ως δήθεν κατοχή των ξένων.

Έτσι στη γειτονιά μας πολλές χώρες αναπτύχθηκαν οικονομικά με ξένες επενδύσεις κι εμείς καταλήξαμε ζητιάνοι της οικουμένης, με τα παιδιά μας να γίνονται, είτε γκαρσόνια, είτε να φεύγουν για δουλειά σε τράπεζες και νοσοκομεία του εξωτερικού.

Όλες οι πασίγνωστες γερμανικές βιομηχανίες έφτιαξαν εργοστάσια στην Τουρκία και στην Αθήνα συνέχιζαν να δανείζονται και να κάνουν “αντίσταση” κατά του ξένου κεφαλαίου.

Αυτή ήταν η κυρίαρχη κουλτούρα περί ανάπτυξης και οικονομίας μέχρι το 2010, όπου στο βάθος της, τρεφόταν ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς που περιελάμβανε πολιτικούς όλων των αποχρώσεων, κρατικούς λειτουργούς και φυσικά επιχειρηματίες.

Αλίμονο λοιπόν τώρα αν συνεχίσουμε με την ίδια λογική και την ίδια πρακτική.

Σήμερα μπαίνει μπροστά μια άλλη λογική υπό το βάρος των πικρών εμπειριών των μνημονίων.

Δειλά και στα κρυφά με την προηγούμενη κυβέρνηση, φανερά και ορμητικά με την παρούσα κυβέρνηση, η χώρα επιδιώκει την γρήγορη ανάπτυξη μέσω της εισαγωγής ξένων κεφαλαίων για να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα εκεί που βρισκόμαστε το 2010.

Μόνο οι προκατειλημμένοι και οι βολεμένοι μπορούν να αρνηθούν αυτή την εξέλιξη!

Το πρόβλημα των επενδυτών με τη χώρα μας πάντα είχε δύο όψεις. Το ένα ήταν η γραφειοκρατία και το άλλο ήταν η διαφθορά των δημοσίων λειτουργών. Και για τα δύο υπάρχουν “φάρμακα”. Αρκεί να θέλει η πολιτική εξουσία να ξεριζώσεις τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Και να διδάξει σε όλους τους Έλληνες ότι η χώρα, ο λαός και οι πολίτες πάνε μπροστά μόνο με εργασία και όχι με απατεωνιές.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΝΕΤΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *