Αυτοψία στην περιοχή «Τηγάνια» στις Αλυκές πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου, του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας του Τμήματος Κτηνιατρικής και του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, μετά από καταγγελίες για την ύπαρξη νεκρών ψαριών οι οποίες επιβεβαιώθηκαν.
Αυτό που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές, είναι πως ο θάνατος των ψαριών δεν οφείλεται στον ιό της εγκεφαλοπάθειας εξαιτίας του οποίου φαίνεται να έχουν πεθάνει αρκετά ψάρια το τελευταίο διάστημα στη Ζάκυνθο και ειδικά στον κόλπο του Λαγανά.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η αιτία θανάτου των ψαριών, που είναι κυρίως κέφαλοι αλλά και χέλια φαίνεται να είναι άλλη: Τα πιθανότερα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι υπηρεσίες, είναι ο θάνατος των ψαριών να προήλθε από το χλώριο των κολυμβητικών δεξαμενών που λειτουργούν στην περιοχή και κάποιοι άδειασαν στα τηγάνια ή ακόμη στην παρέμβαση που έγινε για να αδειάσουν τα τηγάνια από το θαλασσινό νερό για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα υπερχείλισης εξαιτίας των βροχών!
Στην αυτοψία που έγινε στην περιοχή, αναφέρθηκε αναλυτικά μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας Γιώργος Αρμένης, ο οποίος τόνισε πως η ιογενής εγκεφαλοπάθεια έχει καταρχήν αποκλειστεί!
«Είχαμε αναφορές για νεκρά ψάρια στην περιοχή και εκεί το φαινόμενο εμφανίζεται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των περιοίκων και των ψαράδων της περιοχής δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά! Βέβαια, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, δεν είδαμε το φαινόμενο σε έξαρση» δήλωσε ο κ. Αρμένης και συμπλήρωσε πως πρωταρχικός στόχος του ελέγχου στην περιοχή είναι να αποκλειστεί η περίπτωση τα ψάρια να νόσησαν από τον ιό της εγκεφαλοπάθειας που έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στο νησί μας.
«Η εξέταση που κάναμε αποκλείει οποιαδήποτε σχέση με τον ιό. Αυτό διαπιστώνεται και από το είδος των ψαριών που πέθαναν αλλά και από το γεγονός ότι το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα νεκρά ψάρια και χέλια δεν είχε επικοινωνία με τη θάλασσα! Εμείς όμως πήραμε δείγματα τα οποία θα στείλουμε για έλεγχο για να έχουμε και επίσημες απαντήσεις» δήλωσε ο κ. Αρμένης.
Ο ίδιος ανέφερε πως κάθε χρόνο γίνεται παρέμβαση στα «τηγάνια» για να βρει διέξοδο το νερό προς τη θάλασσα, εν΄ όψει των πρώτων έντονων βροχών. Επίσης, με δεδομένη την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου αλλά και την ελλιπή λειτουργία βιολογικών εγκαταστάσεων στις επιχειρήσεις της περιοχής, πολλοί ιδιώτες δυστυχώς αδειάζουν στα τηγάνια το νερό από τις κολυμβητικές δεξαμενές ή ακόμη και λύματα.
Η ύπαρξη χλωρίου στα «τηγάνια» δικαιολογεί το θάνατο των ψαριών λόγω της τοξικότητας, ενώ όταν αδειάζουν τα «τηγάνια» από το νερό της θάλασσας, υπάρχει μια τεράστια αλλαγή στην αλατότητα, το ph και τους υπόλοιπους δείκτες του νερού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοκ στα ψάρια και να οδηγούνται στο θάνατο.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για τα νεκρά ψάρια στο υπόλοιπο νησί
Να σημειωθεί τέλος, πως ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα δείγματα ψαριών που έχουν ήδη σταλεί για έλεγχο τόσο στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσο και στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται όντως για τον ιό της εγκεφαλοπάθειας.