Ζάκυνθος

Απόφαση του Επιμελητηρίου για τη σύσταση Τουριστικού Τμήματος

Πάνω από 3.000 επιχειρήσεις στη Ζάκυνθο, εντάσσονται πλέον στο νέο Τουριστικό Τμήμα που συστάθηκε στο Επιμελητήριο και το θέμα αυτό απασχόλησε την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μαΐου. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, μέχρι πρόσφατα εντάσσονταν στο Τμήμα Υπηρεσιών.

Για την απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο, μίλησε στον –Ε- το μέλος του συμβουλίου αλλά και εισηγητής του θέματος στη συνεδρίασης Τάσος Μποτώνης, ο οποίος θύμισε πως η σύσταση του Τουριστικού Τμήματος, είχε αποφασιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς όμως να εφαρμοστεί στην πράξη.

Στο Τουριστικό Τμήμα εντάσσονται πλέον επιχειρήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται με βάση τη Νομοθεσία ως τουριστικές και σύμφωνα με τον κ. Μποτώνη στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επιχειρήσεις όπως καταλύματα, μπαρ, τουριστικά γραφεία κ.α.

Να σημειωθεί πως στο Τουριστικό Τμήμα, δεν εντάχθηκαν επιχειρήσεις όπως ταβέρνες ή καταστήματα με τουριστικά είδη, οι οποίες  παραμένουν στο Τμήμα Υπηρεσιών.

Ωστόσο, στην απόφαση που πήρε το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου, προβλέπει πως ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί είτε να ενταχθεί στο Τουριστικό Τμήμα, είτε να ενταχθεί σε κάποιο άλλο Τμήμα όπως το Τμήμα Υπηρεσιών, αρκεί να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

«Πλέον και η Ζάκυνθος διαθέτει Τουριστικό Τμήμα στο Επιμελητήριο, όπως και άλλα Επιμελητήρια στην Ελλάδα. Είναι γνωστό πως το 80% της τοπικής οικονομίας βασίζεται στον τουρισμό. Πλέον το Τουριστικό είναι το πολυπληθέστερο τμήμα του Επιμελητηρίου» σημείωσε ο κ. Μποτώνης μιλώντας στην εφημερίδα μας και συμπλήρωσε πως συνολικά εντάσσονται 30 κατηγορίες επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά τη διοίκηση του Τουριστικού Τμήματος, αυτή θα αναδειχθεί στις επόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου. Τη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν το τουριστικό τμήμα, θα αναλάβει προς το παρόν μια ειδική επιτροπή, η οποία θα συσταθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις.

Αναλυτικότερα, στο Τουριστικό Τμήμα εντάχθηκαν οι συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων:

1.201 επιχειρήσεις καταλυμάτων όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία κτλ

475 εστιατόρια και επιχειρήσεις εστίασης

156 μπαρ

728 καφετέριες και αναψυκτήρια

55 επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων

37 επιχειρήσεις θαλάσσιων περιπάτων

77 επιχειρήσεις ενοικίασης μοτοποδηλάτων

10 επιχειρήσεις ενοικίασης σκαφών αναψυχής

113 ταξιδιωτικοί πράκτορες

21 επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και

205 επιχειρήσεις ενοικίασης ομπρελών

«Για την πραγματική στελέχωση ενός τμήματος Τουρισμού ενός τοπικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να έχει τη σωστή δυναμική, θα πρέπει να είναι μέλη του όλες οι σχετικές επιχειρήσεις. Στην άποψη αυτή συνηγορεί και η κωδικοποίηση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις επιλέξιμες τουριστικές επιχειρήσεις. Πιθανότατα να υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις με τον τουρισμό ή να δημιουργηθούν και νέες όπως ιαματικές και θρησκευτικές. Σε αυτή τη φάση ξεκινάμε με τις αναφερόμενες Σύμφωνα με τα άρθρα 1. του Β.Δ. 336/1961 και 2 του Ν.2160/1993 και το ΕΣΠΑ. Το Διοικητικό Συμβούλιο στο μέλλον θα εξετάζει κάθε νέα ή μέχρι τώρα μη συμπεριλαμβανόμενη περίπτωση στα πλαίσια των προαναφερόμενων ορισμών. Επίσης με αίτηση του που θα καταθέτει στο Δ.Σ του Επιμελητηρίου, το κάθε μέλος επιχειρηματίας του Επιμελητηρίου, θα μπορεί και αφού διαθέτει τις προϋποθέσεις θα εγκρίνεται η αλλαγή του τμήματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση του κ. Μποτώνη στο Επιμελητήριο.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *