Ζάκυνθος

Απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου για τα τέλη: Αδιαφάνεια, απολυταρχισμό, αυθαιρεσία χρεώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος στο Δήμαρχο

Τη δική του παρέμβαση έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου, όπως αναμενόταν, στο θέμα των νέων δημοτικών τελών και επικαλούμενος το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο χαρακτηρίζει παράνομη την απόφαση του Δήμου ενώ σημειώνει ότι ελήφθη με τρόπο αδιαφανή, αυθαίρετο και απολυταρχικό. Μάλιστα γίνεται επίκληση του σχετικού άρθρου του συντάγματος σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη , πριν από την εφαρμογή της όποιας δυσμενούς γι’ αυτόν απόφασης, να μπορέσει να εκφράσει τη θέση του.

Η κριτική του Δικηγορικού Συλλόγου συνεχίζεται με την εκ των υστέρων προσπάθεια του Δημάρχου μέσω της τηλεόρασης να διεξάγει διάλογο την οποία χαρακτηρίζει παρωδία ,ενώ σημειώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των ζακυνθινών πολιτών που πλήττονται παράνομα και άδικα για να τον προστατεύσει.

Η ομόφωνη απόφαση του Δ. Συλλόγου αναφέρει επακριβώς τα ακόλουθα:

 

 Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου, προκληθείς από την κοινωνική αναστάτωση που έχει ξεσπάσει στο νησί μας και ανταποκρινόμενος στις αγωνιώδεις εκκλήσεις αδίκως πληττομένων συμπολιτών μας (εν μέσω μάλιστα γενικευμένης οικονομικής κρίσης), σε σχέση με τα συνεισπραττόμενα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αυξημένα Δημοτικά τέλη καθαριότητος και ηλεκτροφωτισμού, που παρανόμως απεφάσισε και έθεσε σε ισχύ προσφάτως η τοπική Δημοτική Αρχή, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ στην Ζακυνθινή κοινωνία τόσο τις εξοργιστικές και κατάφωρες παρανομίες της καθ’ εαυτές, όσο και την εξωραϊστική προσπάθεια του Δημάρχου Ζακύνθου να «χρυσώσει το χάπι» δια της τηλεοπτικής «αναμέτρησης» που προσκάλεσε σε τοπικό κανάλι. Κατ’ αυτήν επέλεξε να έχει δημόσιο διάλογο με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, αγνόησε όμως και εξαίρεσε από αυτούς προκλητικά τον Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου, τον αρμοδιότερο όλων να απαντήσει επί των αλλεπάλληλων αυθαιρεσιών και παρανομιών της δημοτικής αρχής, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορούσε να αποφύγει τις «ενοχλητικές» απόψεις.

Η Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να έχει διδαχθεί από το «αμαρτωλό παρελθόν» αλήστου μνήμης Δημοτικών Αρχών, επιλέγοντας την αδιαφάνεια, τον απολυταρχισμό, την αυθαιρεσία   και την παρανομία, με την έννοια της παραβίασης στοιχειωδών Συνταγματικών ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και συγκεκριμένα του κατ’ άρθρο 20 παρ.2 του Συντάγματος δικαιώματος της προηγούμενης ακρόασης του διοικουμένου (πολίτη) από την αρμόδια Αρχή πριν την έκδοση της δυσμενούς γι’ αυτόν εκτελεστής ατομικής διοικητικής πράξης (σχετ. ΣτΕ Ολ. 2370/ 2007), όταν μάλιστα έχει κριθεί, ότι τα παραπάνω Δημοτικά τέλη στην πραγματικότητα συνιστούν επιβολή φόρου, η δε παρεχομένη στα Δημοτικά Συμβούλια εξουσιοδότηση, κατ’ άρθρο 1 του Ν. 25/ 1975, για καθορισμό του συντελεστή φόρου, αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος και είναι μη εφαρμοστέα (ΣτΕ 2081/ 2009).

Απεναντίας, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, ΚΑΛΕΙ σε δήθεν «δημόσιο διάλογο» εκ των υστέρων, αφού έχει λάβει τις δυσμενείς για τους διοικουμένους αποφάσεις του και έχει επιβάλει τα «χαράτσια» του, επί δικαίων και αδίκων, και ενώ συγχρόνως έχει προηγηθεί μια περίεργη και αδιαφανής διαδικασία «καταμέτρησης» διαφόρων «ειδών επιφανειών», ως βάση υπολογισμού των εν λόγω τελών, η οποία οδήγησε σε ολοφάνερα παράνομα, άτοπα και παραμορφωτικά της πραγματικότητας μεγέθη, χρεώνοντας μάλιστα τον Δήμο με δυσανάλογη, για την οικονομική του κατάσταση, δαπάνη και συγχρόνως παραβιάζοντας απροκάλυπτα τις σχετικές διατάξεις του Ν.25/1975, ως τροποποιηθείς ισχύει.

Οι Δικηγόροι της Ζακύνθου δεν πρόκειται να μετάσχουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιχειρούμενη παρωδία «διαλόγου» και να νομιμοποιήσουμε δια της παρουσίας μας, έστω και εκ των υστέρων προσκαλούμενοι, τις παρανομίες, τις αυθαιρεσίες και την ασυδοσία της Δημοτικής Αρχής. Εκπληρώνοντας τον θεσμικό μας ρόλο, θα είμαστε πάντα στο πλευρό του αδίκως πληττόμενου Ζακυνθινού πολίτη, προκειμένου να προστατευθεί από τα παράνομα, άδικα και αντιλαϊκά μέτρα που απεργάζονται σε βάρος του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *