Ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΖ για τους οφειλέτες και το διακανονισμό – Τεχνικό προσωπικό για ελέγχους ζήτησαν οι υπάλληλοι – Υπό εξέταση όλες οι περιπτώσεις των απόρων που δεν πληρώνουν
Γράφει η Αγγελική Ξενόφου
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε προχθές το βράδυ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πήρε απόφαση για την πληρωμή όσων έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ύδρευσης, αυτό να γίνει με διακανονισμό. Η συνεδρίαση προέκυψε μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η ενέργεια της δημοτικής αρχής να αφαιρέσει ρολόγια καταναλωτών που οφείλουν χωρίς να προηγηθεί κάποια ειδοποίηση και χωρίς να γίνει δεκτός διακανονισμός.

Προκαταβολή 15% για τα σπίτια και 25% για τις επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την απόφαση η πληρωμή των οφειλών θα γίνει σε έως 24 δόσεις με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ. Επιπλέον θα πρέπει να δοθεί προκαταβολή η οποία, για τα μεν νοικοκυριά (δηλαδή τις οικίες) θα είναι στο 15% της συνολικής οφειλής, ενώ για τις επιχειρήσεις (δηλαδή τα επαγγελματικά) θα είναι στο 25% της οφειλής.
Έκκληση του Δημάρχου για να σωθεί η ΔΕΥΑΖ από την καταστροφή
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ επεσήμανε πολλές φορές ότι η επιχείρηση οδηγείται στην καταστροφή και αν δεν εισπραχτούν τα χρήματα που οφείλονται από την κατανάλωση νερού δεν θα υπάρχουν στα ταμεία ευρώ ούτε για να καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις.
Εισήγηση είχε ετοιμάσει ο χημικός μηχανικός και τέως διευθυντής Γ. Ζαρκάδης ο οποίος έδωσε και πολλά στατιστικά στοιχεία για τις οφειλές.

Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Αβράμης, που είχε διατελέσει κατά το παρελθόν Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, ζήτησε να μάθει γιατί δεν ενεργοποιήθηκε ο νόμος που προέβλεπε την πληρωμή σε 100 δόσεις και αν υπάρχουν ευθύνες στη διοίκηση ή σε άλλα πρόσωπα. Όμως υπηρεσιακοί παράγοντες του απάντησαν πως υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου τις οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι οικονομικές υπηρεσίες και το μητρώο καταναλωτή. Το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΥΑΖ ίσως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κατηγορίες που πρέπει να βγουν με τις προσαυξήσεις.

Κατά τη συνεδρίαση έγιναν γνωστά διάφορα στοιχεία όπως ότι τους τέσσερις τελευταίους μήνες 7594 οικίες δεν έχουν πληρώσει τίποτα για κατανάλωση νερού καθώς επίσης ότι 2180 άτομα οφείλουν χρηματικά ποσά άνω των 250 ευρώ.
Ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης εξήγησε ότι θέλει να υπάρξει δίκαιη μεταχείριση των δημοτών αλλά πρέπει να συγκεντρωθούν χρήματα για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι και να γίνουν έργα. Το λιγότερο ποσό που χρειάζεται είναι 1 εκατομμύριο ευρώ και γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνει διακανονισμός με πολλές δόσεις.
Ακόμα ο Δήμαρχος είπε ότι πρέπει να συγκεντρωθούν οι οφειλές από τους μεγάλους αλλά ταυτόχρονα να εισπράττονται και από τους μικρο-οφειλέτες γιατί αν τους αφήσουν θα γίνουν κι αυτοί μεγαλο-οφειλέτες.
«Είμαστε σε έκτακτη ανάγκη και το ταμείο της ΔΕΥΑΖ στις 2-1- 2020 είχε μείον 1000 ευρώ. Έμεναν απλήρωτα τα χρέη της επιχείρησης και σήμερα χρωστάει πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΗ ήλθε και μπλοκάρισε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και κάνει κατασχέσεις. Σας δηλών πως δεν πρόκειται να σκάσει στα χέρια μας η πτώχευση της ΔΕΥΑΖ» σημείωσε ο κ. Αρετάκης.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και εργαζόμενοι της επιχείρησης καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Καπνίση που ήλθε σε αντιπαράθεση με το Δήμαρχο.
Στο μικροσκόπιο και οι λογαριασμοί του προσωπικού της επιχείρησης
Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι θα εξεταστούν οι φάκελοι όλων των ατόμων που έχουν οικονομικά προβλήματα και αυτοί που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν δεν θα πληρώνουν. Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα γίνει έλεγχος στα ρολόγια των υπαλλήλων για να βρεθεί ποιοι δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. «Μου έστειλαν φωτογραφίες για κάποιες περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρετάκης.
Μετά από προτάσεις και αντιπροτάσεις βρέθηκε μια κοινή συνισταμένη ώστε και η ΔΕΥΑΖ να βάλει χρήματα στο ταμείο της και οι δημότες να μην πιεστούν οικονομικά πάνω από τις δυνάμεις τους. Αυτοί που χρωστάνε θα μπορούν να πληρώσουν τα οφειλόμενα κάνοντας διακανονισμό μέχρι 24 δόσεις και καταβάλλοντας το ελάχιστο 50 ευρώ για κάθε δόση.