Ζάκυνθος

Απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης εργαζομένων

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου με απόφαση που έλαβαν ομόφωνα στη γενική τους συνέλευση διεκδικώντας να πληρωθούν χρήματα που τους οφείλονται από εξαιρέσιμα και εφημερίες.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να πάνε απλήρωτοι στο νέο Νοσοκομείο και ζητούν να βρεθούν χρήματα γι’ αυτούς όπως βρέθηκαν και για τον εργολάβο.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που καταγγέλθηκε και εγείρει πολλά ερωτηματικά για την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αφορά τον τρόπο κατανομής των χρημάτων στα Νοσοκομεία της χώρας που δεν φαίνεται να είναι δίκαιος. Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως το Νοσοκομείο της Πρέβεζας με λιγότερα κρεβάτια παίρνει περισσότερα χρήματα.

Ο Σύλλογος εργαζομένων

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων Ευάγγελος Τσώλας είπε ότι η επίσχεση εργασίας αποφασίστηκε ομόφωνα.

«Από το Σεπτέμβριο μήνα ακόμα δεν μας έχουν καταβληθεί τα χρήματα που μας οφείλονται και είναι τα εξαιρέσιμα. Την προηγούμενη εβδομάδα ήλθαν οι πιστώσεις για το 2012 και είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με τα χρήματα αυτά δεν βγαίνουμε ούτε μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Ξεκινά η παράδοση του νέου Νοσοκομείου που όλοι θέλουμε για καλύτερη παράδοση παροχών υγείας. Εμείς κάναμε και πορεία διαμαρτυρίας πρόσφατα για το θέμα αυτό. Όμως δεν μπορούμε να πάμε απλήρωτοι. Μαθαίνουμε ότι υπάρχουν Νοσοκομεία με μισές κλίνες από τις δικές μας αλλά παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα. Για παράδειγμα το Νοσοκομείο της Πρέβεζας με 110 κρεβάτια παίρνει 380 χιλιάδες ευρώ. Εμείς με το νέο Νοσοκομείο που έχει 150-160 κλίνες παίρνουμε 260 χιλιάδες ευρώ. Αυτό είναι προκλητικό! Εμείς σαν εργαζόμενοι δεν μπορούμε να το δεχτούμε γιατί αν δεν μπορούμε να πληρωθούμε δεν μπορούμε και να δουλεύουμε. Πέρυσι τέτοια εποχή μιλάγαμε για 480 χιλιάδες ευρώ εκτός από τα χρήματα που παίρνει ο φαρμακοποιός και οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου. Τον Οκτώβριο τα χρήματα αυτά έγιναν 290 χιλιάδες. Από αυτά δεν πληρωθήκαμε τους 4 μήνες. Τώρα μιλάνε για νομοθετική ρύθμιση που θα μετ6αφέρει τις ώρες του 2011 στο 2012 και καταλαβαίνετε ότι μέχρι το Μάϊο δεν μπορούμε να πληρωθούμε. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε τη μεταφορά αλλά δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά και η κοινωνία της Ζακύνθου ας βγάλει τα συμπεράσματά της» ανέφερε ο κ. Τσώλας σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το πρωί.

Η ΕΝΙΖ

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Ποταμίτης στη συνέχεια είπε ότι το πρόβλημα των εργαζομένων είναι σοβαρό αλλά υπάρχει και το πρόβλημα των γιατρών εργαζομένων του Νοσοκομείου που για 4 μήνες είναι απλήρωτοι.

«Έχουν δυσκολέψει κατά πολύ οι πληρωμές των εφημεριών και από τα 400 εκατομμύρια που ζητήθηκαν για το έτος 2012 έκαναν περικοπή της τάξης του 25%. Πήγαμε στα 320 και έκοψαν τα 80 εκατομμύρια. Αυτό έγινε αυθαίρετα και κόντρα στην ασφάλεια των προγραμμάτων εφημεριών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν πια. Σε πολλούς εργαζόμενους χρωστάνε πάνω από 1000 ευρώ και σε πολλούς γιατρούς πάνω από 5000 ευρώ. Το Νοσοκομείο πρέπει να παραδοθεί πριν από τις εκλογές γιατί μετά μπορεί να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα. Όμως δεν παίζουμε το παιχνίδι της κυβέρνησης να θέλει να το παραδώσει χωρίς να πληρώσει τους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να εξασφαλίζει 300 και 400 χιλιάδες και να μην δίνει 60 ή 70 χιλιάδες στους εργαζόμενους. Εδώ και τώρα να αποδοθούν τα χρήματα που οφείλονται για να υποστηριχτεί έστω και ψυχολογικά η προσπάθεια που ξεκινά για να παραδοθεί το Νοσοκομείο και την οποία θα πάρουμε στους ώμους μας. Εμείς είμαστε συνέχεια μπροστά ζητώντας να ανοίξει το νέο Νοσοκομείο αλλά χρειάζονται άτομα για να δουλέψουν τα οποία πρέπει να είναι δυναμωμένα και όχι να έχουν καταρρεύσει. Αν λοιπόν θέλουν το νέο Νοσοκομείο μπορούν πολύ γρήγορα να δώσουν λεφτά στους εργαζόμενους» κατέληξε ο κ. Ποταμίτης.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *