Ζάκυνθος

Αποχέτευση Καλαμακίου: Άμεσα λειτουργεί ένα τμήμα

Σύσκεψη με θέμα την λειτουργία του πολυσυζητημένου έργου της αποχέτευσης Καλαμακίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο Δημαρχείο, παρουσία του Προέδρου της ΔΕΥΑΖ Παναγιώτη Αβράμη, υπαλλήλων των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου αλλά και υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών της Δημοτικής Επιχείρησης.

Θυμίζουμε πως για το έργο που στοίχισε 4.373.000 Ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, έχει ήδη γίνει η διοικητική και προσωρινή  παραλαβή αλλά όχι η οριστική, η οποία εκκρεμεί μέχρι να αποκατασταθούν οι κακοτεχνίες που διαπιστώθηκαν σε τμήματα του έργου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει!

Αυτό που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν να λειτουργήσει το τμήμα του δικτύου που παρουσιάζει προβλήματα ήσσονος σημασίας και τα οποία μπορούν εύκολα να αποκατασταθούν. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κομμάτι του δικτύου μήκους περίπου 500 μέτρων, που ξεκινά από το ξενοδοχείο Ionian Blue και καταλήγει στο αντλιοστάσιο της παραλίας.

Το συγκεκριμένο τμήμα του αγωγού, αφού υποστεί κάποιες παρεμβάσεις και βελτιώσεις από τα τεχνικά συνεργεία της ΔΕΥΑΖ, μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και να εξυπηρετήσει περίπου 20 επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

«Από τον περασμένο χειμώνα τα συνεργεία της ΔΕΥΑΖ προχώρησαν σε καθαρισμούς και συντηρήσεις στο κομμάτι του αγωγού που παρουσιάζει πρόβλημα, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου προκειμένου να διευκολυνθεί στη συνέχεια το έργο του μηχανικού κ. Καπνίση που έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη για την λειτουργία του έργου» σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Παναγιώτης Αβράμης και συμπλήρωσε πως στόχος είναι το κομμάτι που μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα, να δοθεί σε λειτουργία μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αφού γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις από τη ΔΕΥΑΖ, που αφορούν κυρίως τα φρεάτια, οι περίοικοι θα ενημερωθούν για να συνδεθούν με το δίκτυο.

 

Σοβαρότερο το πρόβλημα σε δίκτυο μήκους 500 μέτρων

Τα προβλήματα όμως που διαπιστώθηκαν, είναι πολύ πιο σοβαρά στα υπόλοιπα 500 μέτρα του επίμαχου τμήματος του έργου, όπου πέρα από τα φρεάτια διαπιστώθηκαν κακοτεχνίες και με τον αγωγό!

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Αβράμης, στο συγκεκριμένο τμήμα που ξεκινά από το ξενοδοχείο Sirocco και καταλήγει στο Ionian Blue, ο αγωγός έχει κατασκευαστεί με ανάποδη κλίση και είναι αδύνατο να λειτουργήσει.

Για το συγκεκριμένο τμήμα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα συντάξουν έκθεση που θα αφορά τις βλάβες, την αποκατάστασή τους αλλά και το κόστος που απαιτείται και με αυτά τα δεδομένα η ΔΕΥΑΖ θα κινηθεί ανάλογα.

 

Η αντιπαράθεση με τον εργολάβο

Αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε την Παρασκευή ήταν και οι εξελίξεις γύρω από τις διαδικασίες για να κηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου ως έκπτωτος και να μπορέσει η ΔΕΥΑΖ να αξιοποιήσει τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έχει πάρει απόφαση για την κήρυξη του εργολάβου έκπτωτου αλλά ο ίδιος άσκησε αίτηση θεραπείας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Βασικό επιχείρημα του αναδόχου, είναι πως τα  προβλήματα δεν εντοπίζονται στο έργο που εκτέλεσε αλλά στη μελέτη που κλήθηκε να εφαρμόσει.

Η αίτηση παραμένει επί μακρόν προς εξέταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αναμένεται να λάβει απόφαση εντός των ημερών.

Ανάλογα με τις εξελίξεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ θα εξετάσει τα επόμενα βήματά του, που ήταν μεταξύ άλλων η αναφορά στον Εισαγγελέα για την υπόθεση αυτή.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *