Κριτική στον Μητροπολίτη Δωδώνης από τον Δασάρχη και τον τ. Δήμαρχο Νίκο Ακτύπη
Την απαγόρευση της κυκλοφορίας για τα οχήματα, στο δρόμο που ξεκινά πλησίον της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Κρημνών και καταλήγει στο πλάτωμα του Ναυάγιου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακυνθίων το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Αν και στην ημερήσια διάταξη είχε συμπεριληφθεί αποκλειστικά το θέμα της λήψης έκτακτων μέτρων για την ασφάλεια στην περιοχή, όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση «μοιραία» επεκτάθηκε και στο μείζον ζήτημα που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την πολυετή αντιπαράθεση με την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν το λόγο πήρε ο Διευθυντής Δασών Δημήτριος Σκαλτσογιάννης, που στην αναδρομή που έκανε για τα τεκταινόμενα στην περιοχή έβαλε ευθέως κατά του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για το γεγονός ότι εδώ και χρόνια η περιοχή παραμένει υποβαθμισμένη και αναξιοποίητη. Ακόμη πιο αιχμηρός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και τέως Δήμαρχος Ελατίων Νίκος Ακτύπης, ο οποίος έκανε λόγο για «εκβιασμούς» της Εκκλησίας στους μικροπωλητές που μισθώνουν το πλάτωμα, προκειμένου να αναγνωρίσουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Μονής στην περιοχή.
Η απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας, με την τοποθέτηση ειδικής σήμανσης από το Δήμο, συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που κλήθηκε να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο μετά το έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών στο οποίο έχει αναφερθεί η εφημερίδα μας σε προηγούμενα δημοσιεύματα.
Θυμίζουμε πως το έγγραφο εφιστούσε την προσοχή σε μια σειρά από υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για τους κινδύνους που υπάρχουν στην περιοχή του πλατώματος, λόγω της ακαταλληλότητας του δρόμου αλλά και της αδυναμίας εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου έκτακτου συμβάντος. Ας σημειωθεί πως στα μέτρα που θα λάβει ο Δήμος και αφορούν την τοποθέτηση απαγορευτικών- προειδοποιητικών πινακίδων, συνηγορούν τόσο η Αστυνομία όσο και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Το έγγραφο του Δασαρχείου ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας, ενώ είχε προηγηθεί μια αναλυτική ενημέρωση του Προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Διονύση Τουρκάκη για το αίτημα που έχει επιβληθεί στη Διεύθυνση Δασών για χορήγηση άδειας παρέμβασης στην περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Στις προτάσεις του Δήμου θα συμπεριληφθεί εκτός από την περίφραξη, η δημιουργία χώρου στάθμευσης αλλά και η βελτίωση του δρόμου που οδηγεί στο πλάτωμα. Ακόμη θα συμπεριληφθούν κάποιες στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής όπως τουαλέτες, παγκάκια αλλά και σκίαστρα.
Η έκταση που ζητά ο Δήμος για την παρέμβαση θα είναι από το δρόμο που ξεκινά από τον Αγ. Γεώργιο των Κρημνών προς τη Βολίμα και σε όλη την περιοχή γύρω από την πλατεία. Για την μελλοντική αξιοποίηση, προτείνεται ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αφού προηγηθούν στατικές, γεωλογικές, περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται.
Σύμφωνα με τον κ. Τουρκάκη η ανάπλαση της περιοχής θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους.
Ο Δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς επανέλαβε πως η σημερινή δημοτική αρχή ήταν αυτή που ασχολήθηκε επί της ουσίας με το θέμα και υπογράμμισε πως την πρόταση έχει αγκαλιάσει το Υπουργείο Τουρισμού.
Βολές κατά της Μητρόπολης!

Σε μια ευθεία κριτική κατά του Μητροπολίτη Δωδώνης και τέως Μητροπολίτη Ζακύνθου προχώρησε ο Διευθυντής Δασών, όταν πήρε το λόγο για τα μέτρα που ζητά η Υπηρεσία, σημειώνοντας πως ο κ. Χρυσόστομος φέρει την ευθύνη για τις κωλυσιεργίες που αφορούν την ασφάλεια και την αξιοποίηση της περιοχής. Αναφέρθηκε στις αποφάσεις για κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέα από την αρμόδια Πρωτοβάθμια Επιτροπή και τις επ΄αόριστον αναβολές που ζητούσε η Μητρόπολη για την συζήτηση της προσφυγής στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Ακόμη στα εμπόδια που μπήκαν ώστε ο δασικός δρόμος να φτάσει μέχρι το Στόμιο. Φτάνοντας στο σήμερα σημείωσε πως η αρμόδια πλέον Τεχνική Επιτροπή Επίλυσης Αντιρρήσεων χαρακτήρισε την περιοχή ως αναδασωτέα, τα κτήρια της Εκκλησίας κηρύχθηκαν ως κατεδαφιστέα και έψεξε την Εκκλησία για το γεγονός ότι συνεχίζει να μισθώνει χώρους σε μικροπωλητές, παρασέρνοντας τους σε μια παράνομη διαδικασία.
Τόνισε σε δε πως ο ίδιος έχει βρεθεί στο στόχαστρο προσωπικά με μηνύσεις και καταγγελίες που τον οδήγησαν μέχρι τον Εισαγγελέα Διαφθοράς στον οποίο κατέθεσε. Για τα μέτρα που προτείνει σημείωσε πως η Υπηρεσία του πρέπει να είναι προστατευμένη καθώς σε περίπτωση ατυχήματος θα βρεθεί υπόλογη.
Στον ίδιο τόνο στην συνέχεια και ο κ. Νίκος Ακτύπης έκανε τη δική του ιστορική αναδρομή, περιγράφοντας πως μια άδεια που κατέθεσε η Μονή για Πνευματικό Κέντρο μετατράπηκε σε άδεια για εστιατόριο.
Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κάνοντας αναφορά στην πώληση του Γεωργίου Χάρου στην εταιρεία ΠΙΜΑΝΑ ΑΕ, Ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος είναι υπέρμαχος των επενδύσεων εφόσον γίνονται χωρίς να θίγονται ιδιοκτησίες και η νομιμότητα, κάλεσε δε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους παρευρισκομένους να αναρωτηθούν ποιος έχει τελικά συμφέρον από μια αγοραπωλησία, στην οποία μάλιστα αναγνωρίζεται μόνο η ιδιοκτησία της Μονής και κανενός άλλου. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ενώ η Μητρόπολη δεν είχε τίτλους τελικά απέκτησε και μάλιστα με δικαστική απόφαση ενώ έριξε βολές και σε όσους αιρετούς έσπευσαν να πάρουν την …ευχή του τ. Μητροπολίτη. Έκανε λόγο για έναν Big Brother που ελέγχει τα πάντα και σημείωσε πως οι μικροπωλητές σήμερα είναι θύματα εκβιασμού.
Φορέας Διαχείρισης για το Ναυάγιο στα πρότυπα του ΕΘΠΖ

Αξίζει να καταγραφεί η πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Αρμένης για τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου ως μνημείο της φύσης, στα πρότυπα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, το οποίος ουδείς ήθελε στην αρχή, αλλά σήμερα όλοι αναγνωρίζουν.
Ο κ. Αρμένης τόνισε πως αυτή η προσπάθεια που θα ξεκινήσει με την εκπόνηση μιας ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, αποτελεί ένα βήμα προόδου για να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί επιτέλους η περιοχή και να μπει τέλος στο θέμα του ιδιοκτησιακού, που προκαλεί αντιπαραθέσεις και αδιέξοδα.
Στον Εισαγγελέα ο Πρόεδρος της Κοινότητας

Το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βολιμών Γ. Θεοδόσης Κοντός ο οποίος ξεκαθάρισε από την πλευρά του, ότι ποτέ δεν συναίνεσε στη θέση ότι ο Δήμος δεν έχει ιδιοκτησία στην περιοχή και ζήτησε να αναλάβει την υπόθεση ένα έμπειρο νομικό γραφείο. Για τα θέματα της ασφάλειας σημείωσε πως έχει κάνει έγγραφα από το 2011, ενημέρωσε πως πρόσφατα επισκέφτηκε την περιοχή με το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πως τις επόμενες ημέρες θα πάει στον Εισαγγελέα για να του υποβάλει ότι έγγραφο έχει στα χέρια του.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Σωστή απόφαση.Πρέπει να μπεί μια τάξη στο χάος.
Ειμαι υπέρ της σύστασης ενός φορέα διαχείρησης του “Ναυαγίου” που οπωσδήποτε πρέπει να συμμετέχουν ο Δήμος,τα Τοπικά Κοινοτικά διαμερίσματα, οι τοπικοί φορείς,η Ιερά Μητρόπολη, η Διεύθυνση Δασών και η Αντιπεριφέρεια.