Ζάκυνθος

Αποφάσεις συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΘΠΖ: Σημαντική παρέμβαση στο Υπουργείο Αγροτικής

Πολύωρη ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου η οποία είχε σημαντικά θέματα προς συζήτηση και ενημέρωση, κυρίως στα οικονομικά και τις χρηματοδοτήσεις από προγράμματα μέσω υπουργείων.

 

Η πιο σημαντική απόφαση που ελήφθη αφορά την παρέμβαση που θα κάνει άμεσα ο Φορέας Διαχείρισης προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να διατεθούν στη Ζάκυνθο και στους αγρότες που δραστηριοποιούνται στα όρια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου τα κονδύλια από το μέτρο των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων τα οποία ναι μεν έχουν εξασφαλιστεί αλλά θα δοθούν υπό προϋποθέσεις. Το αίτημα θα αφορά την μερική τροποποίηση των προϋποθέσεων για το όριο εισοδημάτων από γεωργικές ενασχολήσεις ώστε να συμπεριληφθούν στις χρηματοδοτήσεις όσο γίνεται περισσότεροι αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα πολύ υψηλό κονδύλι της τάξεως των 5,5 εκ. € το οποίο θα διατεθεί μέσω του ΕΘΠΖ και στόχο έχει την στήριξη μεθόδων γεωργικής παραγωγής που στοχεύουν στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς και στη διατήρηση του γεωργικού τοπίου και των χαρακτηριστικών του.

Εκείνο το οποίο έγινε γνωστό στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης είναι ότι υπήρξε περικοπή της τάξεως των 500 χιλιάδων ευρώ από τη χρηματοδότηση του Πάρκου μέσω του προγράμματος ΕΠΕΡΑΑ σύμφωνα με την πρόταση που είχε κατατεθεί. Ωστόσο το συνολικό κονδύλι είναι μεγάλο και βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση όλων αυτών των χρημάτων.

Εκτός ημερήσιας διάταξης μπήκε και το θέμα των έργων που γίνονται στο ΧΥΤΑ στο Σκοπό αλλά επ’ αυτού του ζητήματος δεν υπάρχει απόφαση αλλά μόνο ενημέρωση. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει το Πάρκο, δια των υπηρεσιακών του παραγόντων, είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας η οποία προβλέπει γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης για τα έργα που γίνονται στα όρια του Πάρκου και εν προκειμένω στο ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του –Ε- δεν υπάρχει σχετικό αίτημα προς απάντηση για έγκριση των εργασιών που γίνονται τώρα στο χώρο με τα απορρίμματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *