Ελέγχους στο νησί σε πολλές τουριστικές περιοχές πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο κλιμάκιο του ΙΚΑ που εντόπισε σωρεία παραβάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του –Ε- το κλιμάκιο που ήταν τριμελές, πήγε σε ανεγειρόμενες οικοδομές και βρήκε εργαζόμενους που αφενός ήταν ανασφάλιστοι και αφετέρου ήταν στο ταμείο ανεργίας.
Το τοπικό κλιμάκιο ασχολήθηκε πολλές ώρες με τους ελέγχους και περιόδευσε σε χωριά που αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχουν σε εξέλιξη οικοδομικές εργασίες λόγω τουρισμού και για την ακρίβεια στο τμήμα της Ζακύνθου από το Τσιλιβή προς Τραγάκι, Κυψέλη, Γερακαρία κλπ. Εκ νέου έλεγχοι θα γίνουν και το επόμενο διάστημα σε άλλα τουριστικά μέρη στο νότιο τμήμα του νησιού.
Οι έλεγχο ι που έγιναν πρόσφατα αφορούσαν 45 ο ικοδομές και χώρου ς στους οπ οίους προσ έφεραν εργασία οικοδόμοι κυρίως, αλλά το πλέον εντυπωσιακό ήταν ότι οι ελεγκτές δεν βρήκαν ούτε ένα νόμιμο!
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι περισσότεροι έπαιρναν το επίδομα από το ταμείο ανεργίας, ενώ κάποιοι άλλοι εργάζονταν χωρίς ένσημα και χωρίς ασφάλεια, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο και για τα δύο μέρη (εργαζόμενο κι εργοδότη).
Αυτό το χρονικό διάστημα στο νησί μας γίνονται πολλές οικοδομές και επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού, αν και είναι γνωστό ότι κατά τη μετασεισμική ακολουθία δεν πρέπει να γίνονται εργασίες σκυροδέτησης στις οικοδομές. Η Ζάκυνθος του τουρισμού φαίνεται ότι δεν μπορεί να περιμένει, γι’ αυτό και άπαντες συναινούν σε διαδικασίες που νομικά είναι προβληματικές.
Στη διάρκεια του ελέγχου που έγινε το Σαββατοκύριακο, εκτός από τους παράνομους που εντοπίστηκαν να εργάζονται χωρίς να είναι ασφαλισμένοι, υπήρξαν κι αρκετές περιπτώσεις που την ώρα άφιξης του κλιμακίου αναχωρούσαν βιαστικά από το χώρο της δουλειάς για να αποφύγουν τα χειρότερα.
Τώρα το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με αυτούς που λαμβάνουν χρήματα από το ταμείο ανεργίας κι αν θα κληθούν να τα επιστρέψουν μετά την καταγραφή τους από το ΙΚΑ.
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ