Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πέτρος Βισβάρδης στον –Ε-
Ολοκληρώνεται το σχέδιο τσιφλικοποίησης της ελληνικής υπαίθρου, επισημαίνει το ΔΣ
Την αντίθεση της Ένωσης στην φημολογούμενη φορολόγηση των αγροτεμαχίων εξέφρασε ο Διευθυντής Πέτρος Βισβάρδης καθώς για το θέμα έχει ανακοινώσει τη θέση του και το Διοικητικό Συμβούλιο. Οι ενέργειες αυτές οδηγούν στην πλήρη διάλυση του αγροτικού τομέα και ο κ. Βισβάρδης ζήτησε να δουν τα έσοδα του αγρότη από την παραγωγή του.
«Ο αγρότης χτυπιέται απευθείας με αυτά που σκέπτεται και αποφασίζει η κυβέρνηση και ήδη βλέπουμε τι συμβαίνει με τους συνεταιρισμούς. Αν κάποιος δει την πρόσοδο του αγρότη από την ενασχόλησή του με τις καλλιέργειες και ανά στρέμμα θα καταλάβει ότι αυτό που πάνε να του φορολογήσουν δεν το βγάζει ούτε ως καθαρή αξία. Δηλαδή είναι σαν να του λένε να τα παρατήσει. Αν έχεις μια αγροτική αποθήκη μέσα στο αγροτεμάχιο σου ανεβάζει υπερβολικά τη φορολόγηση. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείς να φορολογείς το μέσο παραγωγής κι αν θέλεις φορολόγησε την παραγωγή. Φέτος στη Ζάκυνθο θα έχουμε το 20% της παραγωγής που ξέραμε δηλαδή θα έχουμε μείωση 80% λόγω μη καρπόδεσης. Φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει και αποζημίωση. Δηλαδή θα μας φορολογήσει κι από πάνω; Αυτό το παράδειγμα το λέω για να αποδείξω ότι είναι άδικο το σύστημα φορολόγησης και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό. Όπως σε κάθε έλληνα φορολογούμενο θα πρέπει να φορολογείται το αποτέλεσμα της παραγωγής, δηλαδή τα καθαρά έσοδα από την καλλιέργειά του» ανέφερε ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ που εκτίμησε ότι αυτά γίνονται για να καλύψουν τα κενά στο δημόσιο κορβανά…
«Η αλήθεια είναι ότι θέλουν 3 δις και το λένε με κυνικό τρόπο. Κάνουν λοιπόν μια απλή διαίρεση κι ότι γίνει!» είπε ο κ. Βισβάρδης.
Για το ίδιο θέμα το Δ.Σ. της Ε.Α.Σ. Ζακύνθου σε έκτακτη συνεδρίασή του μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών του τελικού σχεδίου για την φορολογία των αγροτεμαχίων εκφράζει την αντίθεση και αγανάκτηση του συνόλου του αγροτικού κόσμου του νησιού μας και επισημαίνει τα εξής:
1. Είναι άδικο και παράλογο να φορολογούνται οι συντελεστές παραγωγής (αγροτεμάχια) αντί της δίκαιης φορολόγησης των εισοδημάτων που προκύπτουν από την καλλιέργειά τους.
2. Είναι παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για μία ελάχιστη φορολόγηση του μεγέθους των 1,5 ευρώ ανά στρέμμα. Η αλήθεια είναι ότι η επιβάρυνση θα είναι το γινόμενο συγκεκριμένων συντελεστών σύμφωνα με χρήση, θέση, καλλιέργεια, πρόσοψη ή μη σε εθνική ή επαρχιακή οδό, σε θάλασσα κ.τ.λ.
3. Η ίδια καλλιέργεια, κατά παράλογο τρόπο, με το ίδιο κόστος παραγωγής και τα ίδια ακαθάριστα έσοδα επιβαρύνεται διαφορετικά αν προσεγγίζει σε επαρχιακή οδό ή στη θάλασσα σαν να έχει μεγαλύτερη απόδοση.
4. Τα αγροτικά κτίσματα, αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ. επιβαρύνονται σημαντικά με συνέπεια την αδυναμία συνέχισης των δραστηριοτήτων των αγροτών και κτηνοτρόφων.
5. Τα εντός οικισμού αγροκτήματα εκλαμβάνονται ως ακριβά οικόπεδα όταν η χρήση τους είναι μονάχα ως αγροτική γη. Είναι σαφές ότι επιχειρείται η διάλυση του αγροτικού τομέα της χώρας μας αφού οι αγρότες μας δεν δύνανται ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απαιτεί το σχέδιο Νόμου. Ο πρωτογενής τομέας θα συρρικνωθεί δραματικά για να αποδειχθεί για ακόμα μια φορά, ότι οι κυβερνητικές διακηρύξεις δεν αποτελούν παρά κούφια λόγια το ότι ο αγροτικός τομέας θα αποτελέσει βασικό πυλώνα στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας.
Το σχέδιο φορολόγησης των αγροτεμαχίων έρχεται ως συνέχεια της υπαγωγής των Οργανώσεων των αγροτών δηλαδή των Συν/μών στο ίδιο ακριβώς καθεστώς φορολόγησης με τις εταιρείες.
Έτσι ολοκληρώνεται το σχέδιο τσιφλικοποίησης της ελληνικής υπαίθρου αφού συγχρόνως με την υπερφορολόγηση αγροτών και οργανώσεων ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υπερχρηματοδότηση και από επένδυση.
Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση σημειώνει: «Για τους αγρότες απομένει ένας μονάχα δρόμος.
Η άμεση καθολική αγωνιστική αντίδραση στην προσπάθεια εξαθλίωσής τους. Το Δ.Σ. της Ε.Α.Σ. Ζακύνθου καλεί τον αγροτικό κόσμο του νησιού σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Ζητά την άμεση απόσυρση του σχεδίου Νόμου για την φορολογία των αγροτεμαχίων. Καλεί τους μαζικούς φορείς, Περιφέρεια – Δήμους – Επαγγελματικούς φορείς και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να εναντιωθούν στο Νομοσχέδιο που εξαθλιώνει τον βασικό παραγωγικό τομέα της χώρας μας».