Ζάκυνθος

Απολογισμός από Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου: Στο 3,9 η μείωση στις αφίξεις

Τον απολογισμό του φετινού καλοκαιριού πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων αλλά και άλλων επαγγελματικών ομάδων κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ζακυνθίων την περασμένη Παρασκευή και κοινή διαπίστωση ήταν πως η σεζόν που ολοκληρώνεται ήταν η πιο δύσκολη από όσες έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια.

Όμως παρά τα προβλήματα, που συνοψίζονται στην κατακόρυφη πτώση του τζίρου, στις μειωμένες αφίξεις αλλοδαπών και Ελλήνων και στην αύξηση των δαπανών των επιχειρήσεων σε εισφορές, χαράτσια κ.α., οι επιχειρηματίες επεσήμαναν πως μέσα στην «καταιγίδα» το τουριστικό προϊόν της Ζακύνθου, κατάφερε να «μείνει όρθιο».

Μετά από προτροπή του Προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού Παναγιώτη Κολύρη, πήραν το λόγο ο ένας μετά τον άλλο οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ξενοδόχων από τις Δημοτικές Ενότητες Αλυκών, Αρκαδίων, Ζακυνθίων και Λαγανά, του Συλλόγου Επαγγελματιών Βασιλικού, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων, των επιχειρήσεων οικοτουρισμού, του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου και ο ένας μετά τον άλλο εξέθεσαν τις απόψεις τους για τη φετινή τουριστική σεζόν.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακυνθίων και Αρκαδίων Χρήστος Ξένος, ανέφερε πως η χρονιά ξεκίνησε πολύ δύσκολα των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων και μόνο αφού σχηματίστηκε Κυβέρνηση άλλαξε το κλίμα προς το καλύτερο. Για το μήνα Σεπτέμβριο ανέφερε πως εξελίσσεται πολύ καλύτερα σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και τόνισε πως οι επιχειρήσεις που πήγαν καλά ήταν αυτές που ήταν οργανωμένες, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες τους.

Τέλος ανέφερε πως συνεργάτες του από το εξωτερικό, επισημαίνουν πως η Ζάκυνθος και γενικότερα η Ελλάδα πρέπει άμεσα να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς καθώς αν η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική εξομαλυνθεί και πάλι, το τουριστικό κύμα θα στραφεί και πάλι προς τα εκεί, αφήνοντας την χώρα μας ουραγό της αγοράς.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αλυκών Άκης Ποταμίτης, συμφώνησε πως η φετινή τουριστική σεζόν χωρίζεται σε δύο περιόδους, μια πριν από τις εκλογές οπότε και επικρατούσε αστάθεια με καταστροφικές συνέπειες για την αγορά και μια  μετά τις εκλογές οπότε και η κατάσταση εξομαλύνθηκε, αφού όμως πρώτα έπεσαν κατακόρυφα οι τιμές, ώστε το προϊόν της Ζακύνθου να γίνει ανταγωνίσιμο. Ο ίδιος τόνισε πως τα τελικά αποτελέσματα θα φανούν όταν οι επιχειρήσεις κάνουν ταμείο, ενώ ειδικά για την περιοχή των Αλυκών σχολίασε πως δεν ήρθε ούτε ένας εργάτης για να καθαρίσει τις παραλίες, ενώ τα χαντάκια ήταν γεμάτα λύματα, αφού καμία υπηρεσία δεν έλεγξε τις επιχειρήσεις της περιοχής, όπου είναι γνωστό πως δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων Θοδωρής Κολπονδίνος, επεσήμανε πως παρά το άσχημο κλίμα ο τουρισμός μπορεί να αντέξει ενώ επεσήμανε πως η συνολική μείωση σε σχέση με πέρυσι από το Μάη μέχρι τον Αύγουστο ήταν στο 3.9%.

Σύμφωνα με τον κ. Κολπονδίνο, αν και το ποσοστό της  συνολικής μείωσης μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετικό, οι απώλειες των εσόδων στις επιχειρήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες και έφτασαν μέχρι και το μείον 30% σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος για το μήνα Σεπτέμβρη η μείωση μέχρι της 15 του μήνα ήταν στο 7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Γιώργος Τσουρουνάκης υποστήριξε πως με βάση τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, η Ζάκυνθος ήταν από τους προορισμούς που κινήθηκαν χαμηλότερα σε ότι αφορά τις αφίξεις, ενώ επεσήμανε πως καθοριστικής σημασίας για αυτά τα χαμηλά ποσοστά σε σχέση με άλλα νησιά, είναι τα προγράμματα οικονομικών πτήσεων από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Στο πεδίο αυτό, ανέφερε πως η Ζάκυνθος δυστυχώς έχει μείνει πίσω, αφού για παράδειγμα στα Χανιά η εταιρεία RyanAir, θα πραγματοποιεί 45 πτήσεις την εβδομάδα από το επόμενο καλοκαίρι.

Ο  κ. Τσουρουνάκης υποστήριξε πως ακόμη πιο χαμηλά ήταν τα ποσοστά των αφίξεων στο Λαγανά, όπου λόγω των γνωστών προβλημάτων συγκεντρώνουν μόνο συγκεκριμένο είδος τουριστών, περιορίζοντας την πελατεία τους.

Ο ίδιος επεσήμανε τα γνωστά προβλήματα με τις συμπλοκές νεαρών τουριστών, με τους κράχτες, την ηχορύπανση, τις κλοπές στις παραλίες και υποστήριξε πως παρά τις συσκέψεις που προηγήθηκαν δεν λύθηκε ούτε ένα από τα προβλήματα της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των επιχειρήσεων οικοτουρισμού Δημήτρης Θεριανός έκανε λόγο για μείωση στα έσοδα σε σχέση με πέρυσι που φτάνει το 20 με 30%. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι επιχειρήσεις του τουρισμού κρατήθηκαν παρά την φουρτούνα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λαγανά Αντώνης Βυθούλκας έκανε λόγο για μία μείωση στα έσοδα των επιχειρήσεων από 10 μέχρι 50%, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία των Ελλήνων τουριστών να κάνουν διακοπές, ενώ και ο ίδιος σχολίασε πως ο Λαγανάς εκπέμπει «ΣΟΣ» , αφού όχι μόνο δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με το παρελθόν, αλλά τα πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Γαργαλέας, επίσης έκανε λόγο για πτώση του τζίρου στις επιχειρήσεις και παρέθεσε προβλήματα όπως αυτό της ελλιπούς αστυνόμευσης, της ηχορύπανσης, της ελλιπούς καθαριότητας ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Πρόεδρος των Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Βασιλικό Νίκος Βαρδακαστάνης και ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Άρης Φιωτάκης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Παναγιώτης Κολύρης, απαντώντας για πολλοστή φορά πως πέρα από τις ενέργειες του Δήμου, της Αστυνομίας, ή της Πολιτείας, το τουριστικό προϊόν της Ζακύνθου δεν πρόκειται να αλλάξει χωρίς την συνδρομή των ίδιων των επιχειρηματιών.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *