Κοινωνία

Αποκατάσταση των Οικολογικών Διεργασιών της Λίμνης Κερίου!

Ο Αν. Μποτώνης από το Δ.Σ. του Θαλάσσιου Πάρκου ενημερώνει!

Θετικές εξελίξεις έχουμε στο θέμα των αναγκαίων παρεμβάσεων στο Κερί και στην περιοχή της Λίμνης. Οι πληροφορίες βλέπουν το φως από τον Αναστάσιος Μποτώνη που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.

Ο κ. Μποτώνης σημειώνει:

Ύστερα επίπονες προσπάθειες 15 ετών και πάντα σε συνεργασία με το Ε.Θ.Π.Ζ., στο οποίο είμαι μέλος του Δ.Σ. από το 2015 μέχρι και σήμερα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μελέτη «Εντοπισμός υφιστάμενων γεωτρήσεων πετρελαίου», «Μελέτη ελέγχου της μηχανικής κατάστασης των γεωτρήσεων εκροής πίσσας/ υδρογονανθράκων στην Λίμνη Κερίου».

Τα παραπάνω αποτελεί τμήμα μιας μελέτης η οποία ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε προς έγκριση για χρηματοδότηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο υγρότοπος της Λίμνης Κερίου αποτελεί τμήμα του Ε.Θ.Π.Ζ. και παράλληλα είναι ενταγμένος στο Δίκτυο Natura 2000.

Η μελέτη μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

 1. Κλείσιμο των γεωτρήσεων πετρελαίου
 2. Αποκατάσταση Ρυπασμένης Περιοχής – διαχείριση Υδρογονανθράκων
 3. Αποκατάσταση υδάτων
 4. Υδρογεωλογική μελέτη της Λεκάνης Απορροής της Λίμνης Κεριού
 5. Αποτύπωση των οικολογικών διεργασιών της Λίμνης Κεριού
 6. Μελέτη για επικοινωνία της Λίμνης με τη θάλασσα και μια τεκμηρίωση της αναγκαιότητας της
 7. Τυρφώνας Λ. Κεριού
 8. Εγκατάσταση Μετεωρολογικού Σταθμού
 9. Βιολογικό σταθμό επεξεργασίας αστικών λημμάτων με παράλληλο αγωγό μεταφοράς από τον οικισμό της Λίμνης Κερίου στην μονάδα επεξεργασίας
 10. Μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και στον οικισμό του Κερίου
 11. Έργα διαχείρισης υδάτων
 12. Καταπολέμηση Κουνουπιών
 13. Ανάδειξη της πηγής Ηροδότου
 14. Οικοτουριστική ανάδειξη της Λίμνης Κερίου
 15. Μετεωρολογικός σταθμός
 16. Πρόταση παρεμβάσεων ανάπλασης και ενημέρωσης του κοινού στη Λίμνη Κεριού

Συμπεράσματα

Τόσο το νομικό πλαίσιο προστασίας (περιοχή Natura, προστατευόμενη Περιοχή, Οδηγία 2000/60) και τα σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας του βιοτόπου, όσο και η ιδιαιτερότητα της περιοχής με την φυσική ανάβλυση πίσσας και την ύπαρξη ενός τυρφώνα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας καθιστούν την περιοχή ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο προστασίας και ανάπτυξης.

Η αποκατάσταση της περιοχής επιβάλλεται τόσο από τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση , όσο και από την υποχρέωση στις επόμενες γενιές , καθώς κινδυνεύουν με εξαφάνιση σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς, αλλά και στηριζόμενος από επιτροπή ειδικών επιστημόνων , έχει προβεί σε έναν αρχικό σχεδιασμό για την αποκατάσταση τόσο των οικολογικών διεργασιών όσο και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Ε.Θ.Π.Ζ. κ. Κουτσούμπα, το Δ.Σ., τους εργαζόμενους που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση της μελέτης όπως επίσης και την ειδική ομάδα επιστημόνων που συμμετείχαν εθελοντικά στην κατάρτιση της συγκεκριμένης πρότασης. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΕΛΠΕ για την χρηματοδότηση ώστε να ολοκληρωθεί η σύνταξη μελέτης ελέγχου, επέμβασης και σφράγισης των γεωτρήσεων και αποκατάστασης των μολυσμένων εδαφών.

Αναστάσιος Μποτώνης
Μέλος του Δ.Σ. Ε.Θ.Π.Ζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *