Ελλάδα

Αποκατάσταση της προτομής του Σολωμού ζητούν οι ζακυνθινοί της Αθήνας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση αποκατάσταση της προτομής του Διονυσίου Σολωμού που κοσμούσε τον Εθνικό Κήπο και σήμερα δεν υπάρχει πια, καθώς έχει υποστεί σημαντική ζημιά και πρέπει να αποκατασταθεί, διοργανώνει η Ένωση Ζακυνθίων στην Αθήνα.

Θυμίζουμε πως πριν από λίγες ημέρες, η Ένωση Ζακυνθίων δια του διοικητικού της συμβουλίου είχε στείλει επιστολή προς το Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, μέσω της οποίας ζητούσε την αποκατάσταση του μνημείου και ταυτόχρονα επανέφερε το αίτημα για ανέγερση ανδριάντα του Εθνικού μας Ποιητή σε κεντρικό σημείο της Πόλης.

Σε συνέχεια της επιστολής και προκειμένου να γίνει σαφές το αίτημα των ζακυνθινών, η Ένωση Ζακυνθίων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, πλάι στην αποκεφαλισμένη προτομή του Σολωμού στον Εθνικό Κήπο.

Το ραντεβού έχει δοθεί στις 13.30 στην είσοδο επί της οδού Ηρώδου Αττικού και το αίτημα που θα διατυπωθεί με αυτόν τον τρόπο έχει να κάνει με την τιμή που οφείλει να αποδώσει η Πρωτεύουσα προς τον Εθνικό μας Ποιητή.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Πρόεδρος της Ένωσης Ζακυνθίων Διονύσης Κονιτόπουλος σημείωσε πως όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη, η ένωση Ζακυνθίων επανέφερε το αίτημα για τον ανδριάντα του Σολωμού, σε μια θέση που του αρμόζει όπως για παράδειγμα στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου στην οδό Ακαδημία.

«Η φθορά της μικρής προτομής που βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο μας έδωσε το έναυσμα για να επανέλθουμε στο αίτημα για τον ανδριάντα αλλά για την άμεση αποκατάσταση του μνημείου. Απαιτούμε να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για να διευθετηθεί το θέμα» σχολίασε ο κ. Κονιτόπουλος και συμπλήρωσε πως σε πρώτη φάση η ένωση Ζακυνθίων διεκδικεί την ονοματοδοσία μιας πλατείας στην Αθήνα και ακολούθως την τοποθέτηση του ανδριάντα που θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να κατασκευαστεί.

«Ζητάμε την συνδρομή και των αρχών της Ζακύνθου που μπορεί να συμβάλουν όσο μπορούν» σημείωσε ακόμη  ο κ. Κονιτόπουλος.

Τέλος, σχολίασε πως η αποκατάσταση της προτομής του Σολωμού που βρισκόταν στον Εθνικό Κήπο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα συντήρησης μνημείων του Δήμου Αθηναίων που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αυτό σημαίνει πως θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι το μνημείο να αποκατασταθεί.

«Ειδικά η προτομή του Σολωμού πρέπει να αποκατασταθεί χωρίς καμία καθυστέρηση. Δεν είναι δυνατόν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας να μην υπάρχει κανένα σημείο αναφοράς προς τον Εθνικό Ποιητή» τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ζακυνθίων και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμμετοχή στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται μεθαύριο στο Κέντρο.

Τέλος, έκανε γνωστό πως η ώρα της συγκέντρωσης προγραμματίστηκε με σκοπό να γίνει συνάντηση με τους υπαλλήλους της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν πληροφορίες για την αποκατάσταση της προτομής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *