Ζάκυνθος

Απογευματινή λειτουργία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κάθε Τρίτη και Πέμπτη

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Η απογευματινή λειτουργία της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης ξεκίνησε από την 1η του χρόνου, δύο φορές την εβδομάδα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αναγνωστών και ερευνητών που δεν μπορούσαν να επισκεφτούν τον χώρο τα πρωινά.
Η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 19.30.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται να καταγράφεται μια σημαντική και αρκετά ελπιδοφόρα αύξηση των επισκεπτών της Βιβλιοθήκης, η οποία εμπλουτίζεται συχνά με νέους τίτλους βιβλίων.
Στην λειτουργία της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης αναφέρθηκε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο εκπαιδευτικός και υπάλληλος της Βιβλιοθήκης Άκης Λαδικός, ο οποίος μάλιστα παρέθεσε και στοιχεία για τα ενεργά μέλη της αλλά και για τον αριθμό των επισκεπτών που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.
«Η Βιβλιοθήκη έχει ενεργά περίπου 400 μέλη και για όλο το 2014 δανείστηκαν περίπου 4.000 βιβλία. Αυτό που καταγράφουμε ως θετικό, είναι ότι κυριαρχεί η ελληνική λογοτεχνία και τίτλοι βιβλίων που είναι ευπώλητα τα οποία διαθέτει η Βιβλιοθήκη» σημείωσε  ο κ. Λαδικός, συμπληρώνοντας πως σημαντικό ασφαλώς είναι και το ερευνητικό έργο των επισκεπτών της Βιβλιοθήκης, την οποία μάλιστα επισκέπτονται εκτός από μαθητές και φοιτητές του ΤΕΙ αλλά και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Αρκετοί είναι και οι επισκέπτες της ηλικίας από3 έως 10 ετών που αναζητούν βιβλία από την παιδική γωνιά της Βιβλιοθήκης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στα ράφια της Βιβλιοθήκης υπάρχουν και σχολικά βοηθήματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Εν τω μεταξύ, περίπου 500 βιβλία δόθηκαν στη Βιβλιοθήκη το διάστημα από τον Οκτώβρη μέχρι το Δεκέμβρη από συμπολίτες μας που θέλησαν να κάνουν την σχετική δωρεά.
Σήμερα η Δημόσια Βιβλιοθήκη έχει αγγίξει τους 80.000 τίτλους που «περιμένουν» τους αναγνώστες και τους ερευνητές, ενώ ο κ. Λαδικός υπογράμμισε πως η Βιβλιοθήκη θα πρέπει να στηριχτεί και να αναγνωριστεί από όλους.
Το πρόβλημα του προσωπικού παραμένει μείζον, δεδομένου ότι σήμερα απασχολούνται στη Βιβλιοθήκη μόλις δύο άτομα, ένας μόνιμος και ένας αποσπασμένος ενώ εξετάζεται  η προοπτική να ενισχυθεί με προσωπικό έστω και πρόσκαιρα, μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ που θα υλοποιηθούν από το Δήμο και την Περιφέρεια.
Τέλος, είναι γνωστές οι παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν στο κτήριο της Βιβλιοθήκης για τις οποίες φαίνεται να υπάρχει δέσμευση χρηματοδότησης από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *