Ελλάδα

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο πρόγρ. κοινωφελούς εργασίας της ΠΙΝ

Ένα σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ανέδειξε ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης πρόσφατα, μέσω ερώτησης που κατατέθηκε από τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Ματζουράτο προς τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου.

Οι άνεργοι που απασχολήθηκαν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, παραμένουν απλήρωτοι την στιγμή που οι ολιγόμηνες  συμβάσεις τους λήγουν τον προσεχή Μάη και το πρόβλημα είναι γνωστό και εδώ στη Ζάκυνθο, όταν καταγγέλθηκε από κάποιους συμπολίτες μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

Σε ότι αφορά το νησί μας, μέσω του προγράμματος απασχολούνται πάνω από 30 άτομα και οι τελευταίες πληροφορίες που έγιναν γνωστές, αναφέρουν  πως οι διαδικασίες για την πληρωμή τους βρίσκονται σε εξέλιξη από τη Διαχειριστική Αρχή και η καταβολή των χρημάτων αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Ματζουράτος, μιλώντας στον –Ε- ανέδειξε και άλλες πτυχές του ζητήματος, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται να καλύψουν κενά και υπηρεσίες που θα έπρεπε να καλυφθούν από υπαλλήλους με καθεστώς μόνιμης και σταθερής δουλειάς, ενώ πληρώνόνται με πολύ χαμηλούς μισθούς.

Σε ότι αφορά την Κεφαλονιά, ο κ. Ματζουράτος ανέφερε πως οι εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος της ΓΕΣΕΒΕ, πραγματοποίησαν πρόσφατα παράσταση διαμαρτυρίας στον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή εκθέτοντας το πρόβλημα.

«Ρώτησα τον Περιφερειάρχη για το θέμα και δεν είχε μια πλήρη ενημέρωση για τον αριθμό των εργαζομένων. Τα προγράμματα αυτά επιχειρούν να λύσουν με εξευτελιστικό τρόπο το πρόβλημα της ανεργίας, με απώτερο στόχο την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και φυσικά να πέσει η εργατική δύναμη στο ναδίρ! Οι εργαζόμενοι αυτοί, που χρησιμοποιούνται από τους Δήμους, τις ΜΚΟ, το Νοσοκομείο αν και είναι συνεπείς στα καθήκοντά τους είναι απλήρωτοι!» τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος και ανέφερε πως οι άνθρωποι αυτοί, μακροχρόνια άνεργοι σε πολλές περιπτώσεις, συμμετείχαν στο πρόγραμμα προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης έφερε και το παράδειγμα εκπαιδευτικών στην Κεφαλονιά, που απασχολούνται μέσω του προγράμματος έξω από τη δομή της δημόσιας εκπαίδευσης και  καλούνται να κάνουν μάθημα σε παιδιά, ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Ο ίδιος, σχολίασε ακόμη πως οι ίδιοι οι απασχολούμενοι στο πρόγραμμα, πολύ δύσκολα εκθέτουν το πρόβλημα, αφού αφενός φοβούνται πως αύριο θα είναι και πάλι άνεργοι, αφετέρου τρέφουν αυταπάτες πως μοιραία το πρόβλημα θα λυθεί αφού πρόκειται για χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κάναμε την ερώτηση την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Βέβαια δεν μου απάντησε ούτε για τον αριθμό των εργαζομένων, ούτε για τις υπηρεσίες που απασχολούνται!» ανέφερε ο κ. Ματζουράτος σημειώνοντας πως μέσα από τα προγράμματα αυτά εξυπηρετούνται και διάφορες άλλες σκοπιμότητες της πολιτικής που ασκείται με την εδραίωση πελατειακών σχέσεων κτλ.

«Πρόκειται για προγράμματα που λειτουργούν ως ασπιρίνες για το πρόβλημα της ανεργίας και ταυτόχρονα στρώνουν το χαλί για πλήρη ξεχαρβάλωμα των όποιων εργασιακών σχέσεων» κατέληξε ο κ. Ματζουράτος, θυμίζοντας πως τα προγράμματα αυτά ψηφίστηκαν από το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων πλην των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *