Κοινωνία

Απεργία στις 2 Οκτωβρίου για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί έξω από το Διοικητήριο

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου θα γίνει η απεργία που προκηρύχθηκε από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και καλούνται οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.30 το πρωί έξω από το Διοικητήριο…

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου αναφέρει:

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας με την απεργία στις 2 Οκτώβρη για να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο.

Το “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση επιδιώκει να τσακίσει ό,τι εργασιακά – μισθολογικά δικαιώματα απομένουν και μεταξύ άλλων επιδιώκει τον έλεγχο των συνδικάτων , την τρομοκράτηση των εργαζομένων, την αποτροπή συμμετοχής τους στα συνδικάτα τους και τη συλλογική δράση αλλά και το οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων, υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης, θέτει συνυπεύθυνο τον εργαζόμενο για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!

Είναι καθαρό ότι η ανάπτυξη που θέλουν θα πατήσει και πάλι στις πλάτες μας, στην ακόμα μεγαλύτερη κατάργηση δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών αφού:

• Καταργεί στην ουσία τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και την υποχρεωτικότητα τους αν “δημιουργούν προβλήματα” στην ανταγωνιστικότητα, δηλαδή στα κέρδη των επιχειρήσεων, προβλέπει επιπλέον “εξαιρέσεις” και “πρόσθετες προϋποθέσεις” σε περιοχές που ορίζονται σαν “ειδικές οικονομικές ζώνες” ή σε επιχειρήσεις που θα επικαλούνται οικονομικά προβλήματα.

• Κάνει τις επιχειρησιακές και τοπικές συμβάσεις να υπερισχύουν της κλαδικής. Άρα οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των άθλιων μισθών μας. Ήδη ο μέσος μισθός είναι επίσημα μειωμένος κατά 25%, αλλά προφανώς αυτό δεν φτάνει για την “ανάπτυξή” τους και “πρέπει” να μειωθεί και άλλο!

• Καταργείται το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), ώστε να μη βγαίνουν ούτε καν διαιτητικές αποφάσεις για την αμοιβή των εργαζομένων.

• Προβλέπει ότι όταν ο εργοδότης δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές έχει ευθύνη και ο εργαζόμενος, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται τα ένσημα.

• Για να περάσουν ανενόχλητοι όλες αυτές τις αντεργατικές ανατροπές και μια σειρά “δώρα” για το κεφάλαιο, κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν “σιγή νεκροταφείου”, με τα συνδικάτα υποταγμένα και ελεγχόμενα, με τους εργαζόμενους να μην αντιδρούν. Γι’ αυτό στο νομοσχέδιο προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων, επιχειρώντας να βάλει τους αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση στο “γύψο”.

• Ορίζει τον υπουργό “ανώτατο άρχοντα” που θα παρεμβαίνει και θα αποφασίζει για τη λειτουργία των σωματείων, καταργώντας τα καταστατικά και την αυτοτέλειά τους.

• Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες καταργώντας τις συλλογικές διαδικασίες όπως τις γενικές συνελεύσεις, τη ζωντανή συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων που υπάρχει σε αυτές, εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Βάζει μεγαλύτερα εμπόδια στην απεργία.

• Ανοίγει το δρόμο τα προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων που θα έχει το ηλεκτρονικό μητρώο και η ηλεκτρονική ψηφοφορία να παραδίδονται στην εργοδοσία, για να ελέγχουν τα πραγματικά συνδικάτα και τους εργαζόμενους, αφού το τι στοιχεία θα έχουν και πού θα πηγαίνουν θα το αποφασίζει ο υπουργός Εργασίας.

Καλούμε τα σωματεία – μέλη μας να προετοιμάσουν την επιτυχία της απεργίας στους κλάδους τους.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ – ΜΑΖΙΚΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤ/ΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (π. ΝΟΜΑΡΧΙΑ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *