Μετά τις δειγματοληψίες στις ακτές κολύμβησης του νησιού:
Στα μέσα Ιουλίου και λίγο νωρίτερα από πέρυσι, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος προχώρησε σε απόφαση για την απαγόρευση της κολύμβησης στα νερά της Ζακύνθου. Η απόφαση απαγορεύει την λήψη θαλάσσιου λουτρού σε απόσταση 200 μέτρων αριστερά και δεξιά του χειμάρρου του Αγίου Χαραλάμπη καθώς και στα λιμάνια και αγκυροβόλια του νησιού.
«Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΕ την κολύμβηση στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Ζακύνθου, στις οποίες δεν πληρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κείμενης νομοθεσίας των νερών κολύμβησης, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:
- Σε όλα τα λιμάνια και μόνιμα αγκυροβόλια του Ν. Ζακύνθου.
- Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν του σημείου εκβολής του χειμάρρου «Αγίου Χαραλάμπους» της πόλης Ζακύνθου.
Οι ακτές της Ζακύνθου οι οποίες περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση.
Για κάθε σημείο ή περιοχή των ακτών όπου οι ενδεχόμενοι έλεγχοι θα επιβεβαιώνουν μόλυνση ή ρύπανση μεγαλύτερη των επιτρεπόμενων ορίων, θα ακολουθεί νέα Απόφασή μας.
Παρακαλούνται οι κατά περίπτωση αρμόδιοι να προβούν στην τοποθέτηση και επιτήρηση των απαγορευτικών πινακίδων στα σημεία που κρίνονται ακατάλληλα για κολύμβηση» αναφέρει η απόφαση που λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων θαλασσινού νερού του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, που ελήφθησαν από το Υγειονομικό, για τα έτη 2018 και 2019, αλλά και τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων θαλασσινού νερού του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, που ελήφθησαν από την Υπηρεσία μας, για τα έτη 2018 και 2019.
Σε ιδιωτικό εργαστήριο η αποστολή των δειγμάτων!
Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις αλλά και τον μικρό αριθμό δειγματοληψιών που μπορούν να ελεγχθούν από τα δημόσια εργαστήρια λόγω του φόρτου εργασίας αλλά και ελλείψεις σε αναλώσιμα, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου προσανατολίζονται στην υπογραφή σύμβασης με ιδιωτικά εργαστήρια που θα κάνουν τους ελέγχους. Η άμεση και τακτική δειγματοληψία κρίνεται αναγκαία λαμβάνοντας υπόψη την έκταση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στο νησί μας τα τελευταία χρόνια.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ