Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που καλούνται να καταβάλουν στην Εφορία και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο νησί μας και μετά τους κατοίκους των Βολιμών που έθεσαν το θέμα στο Βουλευτή Σταύρο Κοντονή, οι κάτοικοι του Αγαλά προχώρησαν σε πιο δυναμικές αντιδράσεις προχωρώντας σε κατάληψη του κτηρίου της Δ.Ο.Υ.
Οι κάτοικοι του Τοπικού Διαμερίσματος Αγαλά από χθες νωρίς το πρωί μέχρι και τις 11.00 παρέμειναν έξω από τη Δ.Ο.Υ. εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή τους για το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες στο χωριό τους, διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με ακίνητα στην Πόλη ή σε τουριστικές περιοχές.
Την περασμένη Κυριακή, οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγαλά και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια σειρά από ενέργειες και μεταξύ αυτών είναι η αποστολή έγγραφης διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, στον Υπουργό Οικονομικών, στα κόμματα της Βουλής, στο Βουλευτή, στο Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στη Δ.Ο.Υ αλλά και τα Μ.Μ.Ε.
Στο κείμενο της διαμαρτυρίας τους αναφέρουν μεταξύ άλλων πως στον Αγαλά η αντικειμενική αξία για τις εκτάσεις εντός οικισμού είναι μεγαλύτερη από άλλα πεδινά και ορεινά χωριά της Ζακύνθου και αξίας ίσης με 60.000 Ευρώ το στρέμμα, όπως συμβαίνει στην Πόλη αλλά και στα υπόλοιπα διαμερίσματα του Λαγανά.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Οι κάτοικοι ασχολούνται κύρια με τη γεωργία και ελάχιστοι με την κτηνοτροφία. Μετά τους σεισμούς του 1953, οι περισσότεροι τότε κάτοικοι έφτιαξαν τα νέα σπίτια τους, εντός του παλαιού χωριού με αποτέλεσμα τα όρια του νέου οικισμού να επεκταθούν αρκετά. Συνέπεια αυτής της επέκτασης είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής περιουσίας των περισσότερων κατοίκων του χωριού να βρίσκεται εντός του νέου οικισμού, χωρίς να έχει στην πραγματικότητα μέχρι σήμερα την παραμικρή οικοδομική εμπορική αξία.
Παρακαλούμε τη Δ.Ο.Υ Ζακύνθου, το Δήμο Ζακύνθου, την Περιφέρεια να ανακοινώσουν έστω και μια αγορά αγροτεμαχίου εντός του οικισμού από τους σεισμούς του 1953 μέχρι σήμερα, όπου ο αγοραστής έκανε την όποια επιχείρηση. Κανένας αγοραστής, καμία επιχείρηση.
Είναι απάνθρωπο οι κάτοικοι του Αγαλά, που είναι κυρίως συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή αγρότες με ελάχιστο αγροτικό εισόδημα να καλούνται για τα χωράφια που ο πατέρας τους και η μάνα τους τα κράτησαν με αίμα και τα κληρονόμησαν νόμιμα, να πληρώσουν ΦΑΠ για το 2011 και το 2012 από 2.000 Ευρώ μέχρι 20.000 συνολικά.
Οι κάτοικοι του Αγαλά, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού την 1η Σεπτεμβρίου του 2013, παρουσία του Δημάρχου από τον οποίο ζητούν ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη λύση του προβλήματος.
Ομόφωνα οι κάτοικοι του χωριού ζητούν από την Κυβέρνηση αναστολή της πληρωμής του ΦΑΠ για το 2011 και 2012. Να δώσει εντολή η Κυβέρνηση στις αρμόδιες υπηρεσίες να καθορίσουν νέα τιμή αντικειμενικής αξίας για τον οικισμό Αγαλά το ανώτερο 8.000 το στρέμμα διότι:
α)Δεν έχουμε καμία τουριστική επιχείρηση β)Το χωριό μας είναι απομονωμένο και αγροτικό γ)Έχουμε μεγάλη έκταση οικισμού δ)Εντός του οικισμού βρίσκονται εκτάσεις χωρίς καμία οικοδομική και εμπορική αξία ε)ζητάμε δικαιοσύνη και ανθρωπιά»
Σύσκεψη την Πέμπτη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη
Με δεδομένες τις αντιδράσεις από τους πολίτες και την συζήτηση που θα γίνει στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λευκάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς συγκαλεί συνάντηση εργασίας με φορείς την Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 13:00 μ.μ. στο γραφείο του, προκειμένου να συναποφασιστεί και να διαμορφωθεί από κοινού η εισήγηση που θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη.
Στην συνάντηση καλούνται ο Βουλευτής Ζακύνθου, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, το Επιμελητήριο Ζακύνθου, το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Λογιστών και ο Διευθυντής της ΔΟΥ Ζακύνθου.
Καμία απάντηση από τον Υπουργό!
Ο Υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να μην έχει απαντήσει στην ερώτηση που κατέθεσε τέλη Ιουλίου ο Βουλευτής Ζακύνθου ζητώντας την αποκατάσταση της αδικίας, ενώ παραμένουν ερωτήματα για τα κριτήρια με τα οποία το Υπουργείο αποφάσισε τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Θυμίζουμε πως με βάση τα νέα δεδομένα, στο Δήμο Λαγανά οι αντικειμενικές αξίες εντός οικισμού διαμορφώνονται στα 60 ευρώ ανά τ.μ, σε σχέση με τα 25 που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα, στο Δήμο Ζακυνθίων ομοίως από 45 ευρώ το τ.μ., στο Δήμο Αρκαδίων στα 45 Ευρώ από 30 Ευρώ, στο Δήμο Ελατίων 35 Ευρώ από 20, στο Δήμο Αλυκών 40 Ευρώ από 28 Ευρώ και στο Δήμο Αρτεμισίων 30 ευρώ το τ.μ από 20 που ίσχυε μέχρι σήμερα.