Ζάκυνθος

Αν. Καλημέρης: Βαρομετρικά χαμηλά στα νότια των Άλπεων «γέννησαν» την σφοδρή κακοκαιρία

Σήμερα το πρωί εξασθένισαν τα φαινόμενα!

Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η μεγάλη ένταση των βροχοπτώσεων μέσα στο η αύξηση των ελαχίστων θερμοκρασιών συνθέτουν την κλιματική αλλαγή!

Σήμερα το πρωί εξασθένισε η σφοδρή κακοκαιρία που πέρασε από τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά μας και αυτή την στιγμή «περνάει» στο Αιγαίο όπου και τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο ήπια.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Μαθηματικών και Μετεωρολογίας Αν. Καλημέρης μίλησε για την κακοκαιρία των τελευταίων ωρών, σημειώνοντας πως οφείλεται σε ένα χαμηλό βαρομετρικό που δημιουργήθηκε νότια των Άλπεων.

«Η αναταραχή στον καιρό έχει προκληθεί από την εισβολή μιας ψυχρής αέριας μάζας από την Βόρεια Ευρώπη, η οποία έχει φτάσει στη Μεσόγειο. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στα νότια των Άλπεων που από τα Γένοβα προχώρησε προς το Ιόνιο με αποτέλεσμα έντονα φαινόμενα. Το σύστημα προκαλεί ισχυρές καταιγίδες , χαλαζοπτώσεις κεραυνούς και ισχυρούς ανέμους! Η δυνατότητα καταιγιδο-γέννησης μέχρι και σήμερα το πρωί, θα είναι μεγάλη με ισχυρά φαινόμενα και στην συνέχεια θα προχωρήσει προς το Αιγαίο και θα εξασθενίσει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής επισημαίνοντας πως ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των αρχών του χειμώνα.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καλημέρης στη δυναμική και την μεταβλητότητα του κλίματος στην περιοχή του Ιονίου, σημειώνοντας πως πέρα από τις φυσιολογικές κλιματικές αλλαγές υπάρχουν και αυτές που προκαλούνται από τον ανθρώπινο παράγοντα!

«Η ανάπτυξη καταιγίδων μέσα στον Ιούλιο, είναι μεν ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο ειδικά προς τα τέλη του μήνα. Οι Ζακυνθινοί θα θυμούνται τις καταιγίδες κοντά στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής. Βροχοπτώσεις που μπορεί να φτάσουν τα δύο ή τρία εκατοστά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η ένταση των φαινομένων έχει την υπογραφή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής! Το κλίμα μας μεταβάλλεται από φυσικές αιτίες, όμως από το 1950 και μετά ανιχνεύεται και η ανθρώπινη επέμβαση στο κλίμα που τα τελευταία 10 με 15 χρόνια γίνεται πολύ πιο ορατή» ανέφερε, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η μεγάλη ένταση των βροχοπτώσεων μέσα στο Φθινόπωρο και η ελάττωση τους τις υπόλοιπες εποχές και τέλος η αύξηση των ελαχίστων θερμοκρασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Ένα σχόλιο

  1. Αφού επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο, από πού στοιχειοθετείται η κλιματική αλλαγή;;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *