Οι παραγωγοί της Λαϊκής Αγοράς έχουν τη δυνατότητα να παράγουν περισσότερα προϊόντα, αρκεί να υπάρχει ζήτηση στην αγορά, δήλωσε ο Πρόεδρος Βασίλης Φλάμπουρας ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον –Ε- έδωσε πληροφορίες για τους τουρίστες αλλά και για τους ντόπιους που αγοράζουν τα είδη που παράγει ο τόπος μας.
Αναφερόμενος στην εικόνα που έχει σχηματίσει για τους ευρωπαίους τουρίστες είπε ότι υπάρχει μεγάλη συμπαράσταση στην Ελλάδα από τους ξένους και αυτό το δείχνουν με πολλούς τρόπους.
Για όσα ίσχυαν παλιά και όσα συμβαίνουν τώρα ο κ. Φλάμπουρας είπε: «Εγώ κάποτε πήγαινα στη Λαϊκή και ήμουν πολύ ευχαριστημένος με τα προϊόντα που πουλούσα ενώ τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Παλιά οι πελάτες μας ήταν κατά 90% Ζακυνθινοί και 10% τουρίστες που τους έφερναν οι εταιρείες. Οι μισοί παραγωγοί είμαστε από το Μπελούσι και έχουμε μεγάλη παραγωγή, καλά εδάφη και νερό από τις γεωτρήσεις μας. Τροφοδοτούμε τη λαϊκή αγορά, εστιατόρια, μανάβικα, σούπερ μάρκετ και ξενοδοχεία. Αν η αγορά ζητήσει περισσότερα εμείς μπορούμε να τα παράγουμε».
Οι παραγωγοί κάνουν άνοιγμα και μέσω του διαδικτύου για να διαφημίσουν ότι πωλούν και ο Πρόεδρος δήλωσε: «Ονομάσαμε τη λαϊκή FARMERS MARKET ZANTE γιατί θέλαμε να διαφημιστούμε στο εξωτερικό και να τραβήξουμε περισσότερους πελάτες. Με την κρίση προσπαθήσαμε κι εμείς να επεκταθούμε. Τώρα ξέρουμε ο κάθε τουρίστας, ανάλογα με την εθνικότητά του, τι θα αγοράσει. Ο Ρώσος –για παράδειγμα- αγοράζει ελαιόλαδο και συνήθως αφήνει αρκετά χρήματα, ενώ καταναλώνει και τοπικά προϊόντα αφού μετά το πρωινό του ξενοδοχείου έρχεται εδώ και παίρνει πορτοκάλια, βερίκοκα, σύκα και γενικά φρούτα».
Τα καιρικά φαινόμενα φέτος με τις πολλές βροχές προκάλεσαν ζημιά στην παραγωγή πατάτας γι’ αυτό και η παραγωγή έχει μειωθεί. «Μετά από 40 χρόνια που καλλιεργώ είδα ότι η φύση επηρεάζει και αλλάζει τα δεδομένα. Η δική μου πατάτα στο Μπελούσι έχει μειωθεί κατά 70%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλάμπουρας.
Επίσης ο Πρόεδρος είπε ότι φέτος δεν υπάρχει ντόπιο λεμόνι στην αγορά γιατί τα άνθη δεν έδεσαν και υπάρχει πρόβλημα όχι μόνο στη Ζάκυνθο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή τα λεμόνια που υπάρχουν στην αγορά είναι εισαγόμενα και για να διατηρηθούν έχουν διάφορα συντηρητικά.
Τέλος ο Πρόεδρος της Λαϊκής Αγοράς κ. Φλάμπουρας είπε ότι το κράτος έπρεπε να έχει στρατηγική στον αγροτικό τομέα και να δίνει κίνητρα στους παραγωγούς, κάτι που δεν έχει συμβεί για δεκαετίες.