Τις ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης για προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών σε όλα τα κρατικά λιμάνια, μεταξύ αυτών και στο λιμάνι της Ζακύνθου, φαίνεται πως επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικών Υποδομών κ. Μουτζούρης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Τιμόθεο Ζώντο.
Η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου επρόκειτο να γίνει πριν από ένα περίπου μήνα, στα πλαίσια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των Λιμενικών Ταμείων από όλη την χώρα. Ωστόσο, προσωπικοί λόγοι εμπόδισαν τον κ. Ζώντο να ταξιδέψει στην Αθήνα και έτσι την περασμένη Παρασκευή είχε προσωπική συνάντηση μαζί του.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε στην σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και μετέφερε την πληροφορία πως μετά την έλευση των ιδιωτών επενδυτών το Λιμενικό Ταμείο και της Ζακύνθου πρόκειται να καταργηθεί.
Παράλληλα, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα, σχολίασε πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών προσελκύουν τα λιμάνια του Κατακόλου και του Αργοστολίου, χωρίς να υπάρχει κάτι στον ορίζοντα για το λιμάνι του νησιού μας.
«Ο Γενικός Γραμματέας μας ενημέρωσε πως πλέον το λιμάνι μας ανήκει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και πως δεν πρόκειται να πουληθεί, αλλά η χρήση του θα παραχωρηθεί για κάποια χρόνια σε κάποιον επενδυτή. Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί ο επενδυτής αυτός, που από την στιγμή που αναλάβει θα καταργηθεί το Λιμενικό Ταμείο. Εμείς εκφράσαμε το αίτημα ώστε το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου να γίνει δημοτικό, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται» τόνισε ο κ. Ζώντος, συμπληρώνοντας πως από την πλευρά του εξέφρασε και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την προοπτική αποκρατικοποίησης του Λιμανιού.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, την αρμοδιότητα για όλα τα ζητήματα που αφορούν το λιμάνι της Ζακύνθου, έχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ στο Ταμείο αυτό θα πρέπει να απευθυνθεί η διοίκηση της Λιμενικής Επιτροπής για μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως αυτές που αφορούν την τοποθέτηση πλωτών εξέδρων.
Να σημειωθεί, πως στην σύσκεψη δεν έγινε αναφορά στο «καυτό» ζήτημα που αφορά την παραχώρηση τμήματος της έκτασης της μαρίνας για την κατασκευή της νέας γέφυρας του Αγίου Χαραλάμπη, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ζώντο υπήρχαν αρκετά θέματα για τα οποία ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ακόμη δεν είχε ενημερωθεί.
Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Ζώντου στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην έγκριση των αποφάσεων που παίρνει η Λιμενική Επιτροπή και αφορούν προμήθειες, κατανομή πιστώσεων κτλ.
«Εξασφαλίσαμε τη δέσμευση πως τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα αφού πλέον οι υπηρεσίες έχουν οργανωθεί» ανέφερε ο κ. Ζώντος, συμπληρώνοντας πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, σχολίασε πως πολλά πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά, αν το 2007, είχε ληφθεί απόφαση ώστε το λιμάνι της Ζακύνθου να χαρακτηριστεί ως δημοτικό και να περάσει στην αρμοδιότητα του Δήμου, αφού δεν θα ετίθετο θέμα για την παραχώρησή του σε ιδιώτες.
Τότε, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η εξέλιξη αυτή απετράπη για να μην χαθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις.