Ζάκυνθος

Αντιδράσεις για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ

Νέο κύκλο αντιδράσεων πυροδότησαν οι ανακοινώσεις του υπουργείου παιδείας για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για την ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης αποχωρεί άμεσα το τμήμα Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τη Ζάκυνθο και ενσωματώνεται στο αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ της Αθήνας. Παράλληλα μεταναστεύουν περίπου 300 φοιτητές από το νησί μας.

 

Ο βουλευτής Σταύρος Ν. Κοντονής με ανακοίνωση του επισημαίνει για το θέμα:

“Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μετά από μια περίοδο καθησυχαστικών δηλώσεων και υποσχέσεων περί του αντιθέτου, αναφορικά με την διατήρηση των δυο τμημάτων του ΤΕΙ στη Ζάκυνθο, σήμερα δείχνει το πραγματικό της νεοφιλελεύθερο πρόσωπο, καθώς προχωρά  στο κλείσιμο του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς και την απορρόφησή του από το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Αθηνών.

Πρόκειται για μια επιλογή που δεν λαμβάνει υπόψη της το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί το υπό κατάργηση τμήμα και εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα, μεταξύ άλλων και  όσων εποφθαλμιούν τον άρτιο εξοπλισμό του.

Επίσης, η απόφαση αυτή αγνοεί παντελώς το γεγονός της δυνατότητας άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης των πτυχιούχων του τμήματος στο ίδιο το νησί, που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από την συντήρηση, την ανάδειξη και την έκθεση των μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων που υπάρχουν στη Ζάκυνθο, έχοντας διασωθεί από τον σεισμό του 1953.”

 

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης με ανακοίνωση για το ίδιο θέμα αναφέρει:

“Είναι μία εξέλιξη δυσάρεστη και μη αναμενόμενη, ιδίως μετά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι το ΤΕΙ της Ζακύνθου θα παραμείνει ως έχει. Τον προηγούμενο μήνα όλη η ζακυνθινή κοινωνία αντιλαμβανόμενη το μέγεθος των επιπτώσεων, εναντιώθηκε και μαζικά διεκδίκησε την παραμονή του τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΕΙ στη Ζάκυνθο. Εμείς, βλέποντας τις εξελίξεις προχωρήσαμε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και λάβαμε ψήφισμα, εκφράζοντας την αντίθεσή μας.

Επιπλέον, άμεσα, εγώ, ο Βουλευτής Ζακύνθου, ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Περιφερειάρχης επιδιώξαμε και συναντήσαμε τον Υπουργό Παιδείας και του μεταφέραμε την αγωνία μας και τα επιχειρήματά μας που απεδείκνυαν τη βιωσιμότητα και την ανάγκη ύπαρξης αυτών των τμημάτων στη Ζάκυνθο. Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε, φάνηκε πως ήταν ψευδείς.”

 

Tέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς προέβη στην παρακάτω δήλωση για το ίδιο θέμα:

Από τις διαρροές σχετικά με τη βούληση του Υπουργείου Παιδείας για την τύχη και πορεία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, θεωρώ υποχρέωσή μου να τονίσω και να υπερασπιστώ μέχρι τέλους, αδιαπραγμάτευτα, την βούλησή μας, η οποία προκύπτει και μέσα από την τελευταία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ελήφθη στις 10-02-2013 και περιγράφεται ως ακολούθως:

“Η διατήρηση – αναβάθμιση και λειτουργία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ως Ακαδημαϊκές βιώσιμες σχολές χωρίς καμία μεταφορά ή μετακίνησή τους εκτός Περιφέρειας, μαζί  με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, είναι αναγκαία και αδιαπραγμάτευτη για λόγους ιστορικούς, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς, αναπτυξιακούς. Επιπλέον για λόγους κοινωνικής συνοχής για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και της συνταγματικής επιταγής της Νησιωτικότητας της Περιφέρειας.

Αποτελεί ακόμη υποχρέωση του ελληνικού έθνους προς το λαό της Επτανήσου για τη διαχρονική του προσφορά στην ίδρυση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τον πολιτισμό, στις τέχνες και στην επιστημονική γνώση και προτείνουμε ως προϋπόθεση τη δημιουργία ενός ομόσπονδου σχήματος ΑΕΙ – ΤΕΙ που θα διαθέτει ενιαία διοίκηση, αλλά και εκπαιδευτική αυτονομία μέσα στην ΠΙΝ.”

Πέραν τούτου, για οτιδήποτε άλλο θα σταθούμε απέναντι.

Οι θέσεις μας για μεταβατικό χαρακτήρα ή τελική απορρόφηση στο σχέδιο που διέρρευσε, μας βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *