Ενώ η μελέτη για τη στήριξη των πρανών του κάστρου σαπίζει στα συρτάρια του Δήμου, το θέμα ανακινήθηκε πρόσφατα στο περιθώριο συνάντησης που έγινε στην Αθήνα που παρευρέθηκαν οι τοπικές αρχές και η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα.
Στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αξιοποιηθούν διατιθέμενα κονδύλια ώστε ο χώρος και να προστατευθεί και να αναδειχθεί.
Μιλώντας για το θέμα αυτό στον –Ε- η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα ζήτησε συνεργασία των τοπικών αρχών και χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό για τη Ζάκυνθο. Σημείωσε ότι πρέπει να αναδείξουμε τα ποιοτικά στοιχεία του τόπου για να μπορέσει να ξεφύγει η Ζάκυνθος από το μαζικό τουρισμό.
«Το κάστρο είναι ένα θέμα που δεν είναι καινούργιο και γνωρίζω ότι έχει και μελέτη, της οποίας όμως δεν γνωρίζω την τύχη της. Καλό είναι να δούμε την αξιοποίηση του Κάστρου μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας για να αναδειχτούν τα ποιοτικά και ξεχωριστά στοιχεία του νησιού. Οι ντόπιοι που ανέδειξαν κάποια ιδιαίτερα κομμάτια απέκτησαν ταυτότητα και κατάφεραν να προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό. Αν δεν το κάνουμε θα μείνουμε ένα νησί του μαζικού τουρισμού παρά τα χαρίσματά μας» δήλωσε η κ. Κράτσα.
Ανάμεσα σε αυτά που πρότεινε η ευρωβουλευτής είναι η αξιοποίηση της συμμετοχής μας στο δίκτυο των πόλεων με τα κάστρα και επεσήμανε:
«Το κάστρο είναι εμβληματικό έργο για τη Ζάκυνθο και η μελέτη αν υπάρχει πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Οι φορείς πρέπει να συνεργαστούν και να το αναδείξουν. Στη χώρα μας υπάρχει ένα δίκτυο με πόλεις που έχουν κάστρα στη χώρα μας και η ευρύτερη δικτύωση της ομάδας γίνεται με πόλεις που έχουν κάστρα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Εγινε μια ιδρυτική συνάντηση το Μάιο μήνα στην οποία συμμετείχα και ήμουν ομιλήτρια. Παρουσίασα τις ευκαιρίες της ευρωπαϊκής πολιτικής στην αξιοποίηση του δικτύου. Στον κατάλογο των προσκεκλημένων ήταν και ο Δήμος Ζακύνθου αλλά δεν εκπροσωπήθηκε. Πιστεύω όμως ότι θα κρατήσει την επαφή με το δίκτυο. Απώτερος στόχος είναι η έλξη επιστημόνων , τουριστών που ενδιαφέρονται για ιστορικό τουρισμό κλπ.»
Αξιοποιώντας την εμπειρία της στο ευρωκοινοβούλιο και στις δομές λειτουργίας των ευρωπαϊκών ταμείων η κ. Κράτσα ανέφερε τα εξής: «Σήμερα είναι αποδεδειγμένο και έτσι αντιμετωπίζεται από τα διαρθρωτικά ταμεία πως τα αρχαιολογικά μνημεία είναι προς αξιοποίηση και δεν πρέπει να αφήνονται να γκρεμίζονται για να μας θυμίζουν την παλιότερη εποχή. Αξιοποίηση και όχι κακοποίηση και είναι απαραίτητο να το πω αυτό γιατί θέλουμε συντήρηση, προβολή και απόδοση στον τόπο ποιοτικά και ποσοτικά. Ετσι θα καταλάβουμε ότι έχουμε στον τόπο μας μέρη με ιδιαίτερη σημασία που δεν τα έχουμε αξιοποιήσει σωστά. Η Ζάκυνθος έχει ανάγκη από τέτοια σημεία που θα φέρουν τουρίστες».