Ζάκυνθος

Ανδρέας Ξένος: Ο Δεματοποιητής φέρνει αυξήσεις στα τέλη!

Πληροφορίες για τα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για το ΧΥΤΑ έδωσε και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανδρέας Ξένος, δίνοντας απαντήσεις σε ζητήματα όπως η συνεργασία με ιδιώτη που επικαλέστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς αλλά και για τη δημιουργία των δύο νέων κυττάρων στο Σκοπό, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως παράνομα.

Ο κ. Ξένος σημείωσε πως τα δύο κύτταρα προβλέπονταν στην Μελέτη που εγκρίθηκε από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία εξασφαλίζοντας την σχετική χρηματοδότηση, αλλά δεν γινόταν εξειδικευμένη αναφορά σε αυτά στους Περιβαλλοντικούς Όρους, λόγω των περιορισμών που δημιουργεί το Π.Δ του ΕΘΠΖ.

Ο ίδιος ανέφερε πως αν σήμερα δεν είχαν κατασκευαστεί τα δύο νέα κύτταρα τα σκουπίδια το Καλοκαίρι θα βρίσκονταν στις παραλίες, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Μυλωνά για ΣΔΙΤ, επί της ουσίας μη ρεαλιστική, αφού η ποσότητα των σκουπιδιών που παράγονται στο νησί, δε θα έκαναν αυτή τη δραστηριότητα κερδοφόρα για κάποιον επενδυτή.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η αναφορά του στην μέθοδο της δεματοποίησης που θα εφαρμοστεί προσωρινά σε ειδική μονάδα στο αεροδρόμιο, αφού όπως ανέφερε το λειτουργικό κόστος θα είναι μεγάλο και ενδέχεται να μετακυλήσει στους δημότες! Αυτό με άλλα λόγια θα σημαίνει αύξηση των δημοτικών τελών για την καθαριότητα.

«Η ενδιάμεση λύση θα μεταφέρει ένα κόστος στους πολίτες 1 εκ ευρώ το χρόνο! Ενδεχομένως, αν δεν βγει το κόστος να έχουμε αύξηση των τελών!  Το κάθε δέμα στοιχίζει 20 ευρώ μόνο ως προς τα αναλώσιμα! Σε αυτό πρέπει να προστεθεί το λειτουργικό κόστος. Δεν θα το αποφύγουμε όσο καθυστερούμε.  Όσο καθυστερεί η λύση στο Λίβα, που να μου το θυμηθείτε θα δοθεί μετά τις δημοτικές εκλογές, δεν πρόκειται να ομονοήσουμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών!» ήταν τα ακριβή του λόγια.

Η σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ

«Η κουβέντα που έγινε ήταν ξεκάθαρη και κάποιοι είτε δεν κατάλαβαν, είτε θέλουν να δημιουργήσουν σύγχυση!» σχολίασε αρχικά για την σύσκεψη στο Υπουργείο συμπληρώνοντας πως η παραπομπή της Χώρας μας για το ΧΥΤΑ είναι δεδομένη, ενώ τα νομικά επιχειρήματα που διαθέτουμε δεν είναι ισχυρά.
«Όταν αρχίσει να τρέχει το πρόστιμο θα είναι αργά για οποιαδήποτε ενέργεια και το ζήτημα είναι να διακόψουμε την λειτουργία του ΧΥΤΑ, από την ίδια ημέρα που θα επιβληθεί! Τα σκουπίδια όμως όπου και να πάνε θα χρειαστούν Περιβαλλοντική Αδειοδότηση, έστω και προσωρινή και αυτό απαιτεί γραφειοκρατία και διαδικασίες. Μέχρι να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις στο Λίβα, θα πρέπει να βρούμε μια εναλλακτική λύση για το μεσοδιάστημα» ανέφερε ακόμη και σχολίασε πως μέχρι στιγμής η προσφυγή για το Λίβα δεν έχει μπλοκάρει καμία από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Ξένος ανέφερε πως η προσωρινή λύση που βρέθηκε είναι η μερική επεξεργασία των απορριμμάτων με την χρήση του τεμαχιστή, που ήδη έχει προμηθευτεί ο Φορέας αλλά και με την χρήση δεματοποιητή.
Αξίζει να αναφέρουμε πως δεματοποιητής προβλεπόταν στην αρχική πρόταση για προμήθεια εξοπλισμού που είχε υποβάλει ο ΦοΔΣΑ, όμως απορρίφθηκε γιατί χρειαζόταν Περιβαλλοντική Αδειοδότηση για τον χώρο που θα τοποθετηθούν τα δέματα. Με βάση τα νέα δεδομένα όμως, η πρόταση επανέρχεται και θα επανυποβληθεί!

Αυτό το διάστημα ο Φορέας θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την αδειοδότηση του χώρου κοντά στο αεροδρόμιο και η διάρκεια που θα έχει η λύση θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας και ΧΥΤΥ στο Λίβα και την χρηματοδότηση των έργων μέσω ΕΣΠΑ.

Λίγα τα σκουπίδια στη Ζάκυνθο για  διαχείριση μέσα από ΣΔΙΤ
Ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ ανέφερε πως όσα ακούγονται για ΣΔΙΤ δεν αφορούν ούτε το Σύνδεσμο αλλά ούτε το Δήμο και αναρωτήθηκε αν οποιοσδήποτε Δήμος στην επικράτεια έχει βρει ιδιώτη, πρόθυμο να αγοράσει τα σκουπίδια!

«Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η λογική, ας έρθουν να πάρουν τα σκουπίδια και σήμερα! Σε περιοχές όπου σχεδιάζονται μονάδες με μεγάλο κόστος κατασκευής αλλά και μεγάλο όγκο σκουπιδιών, υπάρχει συνεργασία μέσω ΣΔΙΤ. Στη Ζάκυνθο, αν χρειαζόμαστε 20 εκατομμύρια για να φτιάξουμε τις εγκαταστάσεις, χρειαζόμαστε 6 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και 12 εκατομμύρια από ιδιώτη, στον οποίο θα παραχωρηθεί η διαχείριση για κάποια χρόνια. Με 22.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο στη Ζάκυνθο, δεν μπορεί να υπάρξει ιδιώτης που θα κάνει απόσβεση και θα έχει και κέρδος! Μόνο αν υπερδιπλασιαστούν τα τέλη των δημοτών» ανέφερε ο κ. Ξένος, συμπληρώνοντας πως έγινε αγώνας ώστε το Υπουργείο να αντιληφθεί πως η σύμπραξη με ιδιώτη, μπορεί να προχωρήσει μόνο για παραγωγή μεγαλύτερη των 80.000 τόνων!
«Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε κάθε σοβαρή πρόταση. Δεν μπορούμε όμως να σπέρνουμε αμφιβολίες ή προσδοκίες!» ανέφερε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Αντιπεριφερειάρχη.

Για τα κύτταρα στο ΧΥΤΑ
Τέλος ο κ. Ξένος έδωσε διευκρινίσεις για τα δύο νέα κύτταρα που κατασκευάστηκαν στο Λίβα, λέγοντας:
«Έχουμε Περιβαλλοντική Αδειοδότηση, που αποτελεί Κοινή Υπουργική Απόφαση τριών Υπουργών και προβλέπει την ανανέωση των Περιβαλλοντικών Όρων που εκδόθηκαν το 1992 και το 2000, μαζί με την αποκατάσταση του Χώρου. Οι Π.Ο λήγουν στις 31/12/2015. Σε ότι αφορά την κατασκευή των νέων κυττάρων δεν αναφέρεται ρητά στην ανανέωση των Περιβαλλοντικών όρων και δε θα μπορούσε λόγω Πάρκου! Όμως υπάρχουν υπογραφές στις συνολικές μελέτες και χρηματοδοτούνται τα κύτταρα και οι τεχνικές τους προδιαγραφές. Γίνεται αρκετός λόγος για τα κύτταρα που έχουν χωρητικότητα 15.000 κυβικά. Μέχρι να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης θα έχουν γεμίσει. Αλίμονο αν δεν υπήρχαν! Τα σκουπίδια θα ήταν στις παραλίες!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *